04 juli 2011

De vlindervallei van Rhodos

Roos en ik zijn nogal entomologisch geïnteresseerd, dus hup naar de Vlindervallei, Petaloudes. Met de Taxi want met de bus was niet te doen. Het was een fraaie rit door het ruige berglandschp van Rhodos tot we bij deze toeristische attractie kwamen.
Petaloudes, wandelpad langs het watertje
Deze vallei verbaast iedereen die Griekenland heeft bezocht; een gortdroog land waarvan je je, zeker als Nederlander, afvraagt hoe er nog iets groens kan groeien. Het landschap van Rhodos is heel droog; volgens Dimitri, de joviale directeur van Roseberry Studios, regent het er soms een heel jaar niet, maar meestal wel in wintertijd. En dan kom je in die vlindervallei en daar stroomt gewoon water in de vorm van een klein beekje. Natuurlijk is alles daar groen en kunnen er insecten leven waarvan 1 soort vlinder in overvloed.

Alweer volgens Dimitri, maar ook eerder volgens de taxi chauffeur zijn de meeste vlinders in augustus. Nu zaten er ook al veel, maar veel interessanter was het landschap dat door het beekje was gevormd.
Overigens was het er zo druk met touristen dat het wel een wandelpad in Nieuw Zeeland leek. Verder zijn wij fanatieke wandelaars, op heel Rhodos in deze week geen wandelaar tegen gekomen, maar dat ter zijde. Vanaf de vallei hebben we opnieuw een taxi genomen naar het plaatsje Psinthos, een plaatsje dat ons in de verte aan Fuenteheridos in Spanje deed denken; gezellig pleintje met activiteit eromheen. "Moeten we maar eens gaan eten" namen we ons voor. Maar nu gingen we aan de wandel. Van Psinthos naar Kalithies, 15 kilometer. Het was heel zonnig, zoals altijd in zomertijd in Griekenland, maar er stond een lekker frisse wind, hooguit 28 graden dus uitstekend wandelweer. In Kalithies de bus genomen naar Faliraki. Nog even afkoelen in zee en vroeg slapen.
Reptiel, koesterend in de zon

Geen opmerkingen: