22 juli 2011

Bloemenrand rond een maisveld; goed voor de insecten


Bloemenrand langs maisveld
Bij mijn wandeling door Noord Holland kwam ik een maisakker tegen met langs de rand een strook die met wilde bloemen was ingezaaid. Van afstand kon ik klaprozen, korenbloemen, kamille, St Janskruid onderscheiden maar er waren meer soorten. Zag er goed uit.
In het blad van de Nederlandse Entomologische Vereniging (NEV) stond ongeveer een jaar geleden een artikel over het effect van dergelijke bloemrijke randen in het kader van biologische bestrijding. U moet weten dat insecten de grootste consumenten zijn van .... insecten. Rupsen, de larven van tal van vlindersoorten, maar ook van andere insectensoorten die van bladeren leven, worden gepredateerd (een mooi woord voor opgevroten) door de larven van met name sluipwespen. De rupsen worden gewoon van binnenuit opgegeten. Het binnenste van rupsen bestaat vooral uit vet en merkwaardig genoeg blijven de rupsen nog vrij lang in leven terwijl ze worden geconsumeerd. De natuur lijkt wreed.
De volwassen sluipwespen hebben daarentegen nectar nodig; die leven dus zelf niet van de rupsen. Voor een optimale bestrijding van rupsen op biologische wijze kun je daarom akkerranden inzaaien met nectar dragende planten, bloemrijke soorten planten dus. Dat is goed voor de volwassen sluipwespen die dan weer eitjes kunnen leggen in de rupsen op de akkerplanten. Alleen moet de afstand tussen de cultuurplanten, waarvan de rupsen moeten worden bestreden en de bloemrijke rand niet te groot zijn. Ik meen iets van 10-20 meter maximaal.
Wat ik in NH zag was een reusachtig maisveld met een smal randje bloemen, dus het effect van de biologische bestrijding zal hooguit gering zijn, maar het begin is er en voor de nectar etende insecten is zo'n bloemrand prima en voor de wandelaar een mooi gezicht!

Geen opmerkingen: