10 juli 2011

All Inclusive

We spraken een Hollandse die in een "buiten kantoor", zoals ze dat noemde, zitting hield om kaartjes te verkopen voor bootreisjes rond Faliraki. Het kwam onder andere op de toename van het verschijnsel "All inclusive", d.w.z. dat je in een hotel niet slechts boekt voor verblijf maar tevens voor het ongelimiteerd eten en drinken. Dat is kennelijk voor velen een groot genoegen dat je je helemaal vol kunt laten lopen zonder extra kosten.
In Lindos, waar we hebben geluncht op het terras met uitzicht op het antieke theater had ik een stel Engelsen gezien met polsbandjes om. Ik had mijn hals gestrekt en mijn ogen ingespannen om eens te kijken wat er op die bandjes stond: de naam van een hotel. Dat is het teken dat je bij dat hotel verblijft op basis van all inclusive. Ze aten dan ook niets, hoewel het etenstijd was, maar hadden slechts een drankje genomen daar waar iedereen verder smakelijk van de lunch genoot.
Het effect van dit verschijnsel is natuurlijk desastreus voor het uitgaansleven in de toeristenplaatsjes. Wanneer je al je vertier in het hotel vindt, ga je niet meer uit voor dineren, een drankje, disco en noem maar op. De dood in de pot voor de toeristenplaatsjes.
Later spraken we nog mensen die zelf in een AI hotel zaten maar daar eigenlijk wel genoeg van kregen; je komt niet meer van het erf af als je niet uitkijkt. Naar ik hoop is het een overwaaiend verschijnsel.
Je kunt overigens in dergelijke gevallen net zo goed naar een sporthuis centrum huisje ergens in NL gaan met een grote koeltas vol met eten en kratten van één en ander. Ook daar vind je alle vertier binnenshuis en hoef je niet de kosten voor de reis te maken. Met all inclusive zie je toch ook niets van de omgeving, dus wat maakt het dan uit of je verblijf in Holland, eventueel zelfs op een fabrieksterrein staat of ergens in de schoonheid van Griekenland of Turkije?

Geen opmerkingen: