17 juli 2011

Veiligheid in een vakantiebaan

Mijn eerste vakantiebaan deed ik in mijn veertiende jaar. Voor een bedrag van 20 gulden per week (nu omgerekend een bedrag van nog geen 10 euro per week) mocht ik 8 uur per dag, vijf (misschien wel zes, dat weet ik niet meer) dagen per week wat klusjes doen bij de vestiging van Colgate Palmolive in Amsterdam. Stencils draaien op een mocht ik veel doen. De jongeren weten niet eens meer wat stencils zijn?! Dat was een procedé waarbij een typiste, op een schrijfmachine een soort sjabloon, een met letters geperforeerd, inkt ondoorlaatbaar vel met daarin de tekst produceerde. Dat werd dan in een stencilmachine ingesmeerd met inkt en dan verscheen de tekst op het witte papier; vergelijkbaar met een zwart-wit printer, maar dan anders. Het werd vaak een kliederboel weet ik nog. Bah, die vieze stencilinkt. Er was ook een procedé met alcohol prints. Een beetje vergelijkbaar. Dat mocht ik doen als tijdelijk jongste bediende.
Ook mocht ik adressen met een pons machine op enveloppes drukken. Een metalen plaatje in het apparaat plaatsen en dat ramde dan met geweld het adres op de enveloppe. Je bediende dat op de een of andere manier die mij ontschoten is, maar misschien wel met een voetpedaal. Ik weet nog goed, als in een flits dat ik het plaatje nog wilde verstellen omdat het scheef lag toen het apparaat in beweging kwam. Mijn hand en vingers werden toen gered door de beveiliging die, god zij gedankt, in het apparaat was ingebouwd.
Maar een andere neef van mijn oom was minder gelukkig; ik weet nog dat mijn oom Kees vertelde dat zijn neef in een koekfabriek, tijdens vakantiewerk een deel van zijn hand had verloren in een snijmachine. Het belang van veiligheid tijdens vakantiewerk kan ik dan ook niet voldoende benadrukt zien; het gaat steeds om onervaren werkkrachten die de consequenties van hun werk niet kunnen overzien. Instructie is van groot belang en veiligheidsprocedures mogen niet onderschat worden. Verder vind ik dat onveilig werk gewoon niet mag worden opgedragen aan jongere vakantiemedewerkers; zij kunnen de consequenties absoluut niet overzien hoe veilig het ook lijkt.

Geen opmerkingen: