03 juli 2011

Naar Rhodos stad

Maandags gingen we naar Rhodos stad. Deze stad wordt net als Valetta, de hoofdplaats van Malta, gedomineerd door de verdedigingswerken van de Maltezer ridders. Voordat deze zich in Malta vestigden hadden zij hun domicilie op Rhodos, vlak onder de kust van Turkije dus. Dat zinde deze Mohammedanen niet echt; er is sprake van een voortdurende strijd van de Turken tegen deze ridders, afkomstig van de verschillende streken van Christelijk Europa. Destijds op Rhodos zond de Turkse sultan een enorm leger, met een honderdvoudige overmacht naar Rhodos. Daar was geen houden aan en dus moest de grootmeester op enig moment "de hand van de sultan kussen", oftewel zich overgeven. Daarna zijn zij naar Malta gegaan. Ook daar hebben zij strijd moeten leveren tegen de Turken. Dit alles hebben we kunnen zien en horen bij een video presentatie in de voormalige burcht van de ridders.
Natuurlijk hebben we de schitterende haven bezocht en ons een voorstelling proberen te maken hoe het er in de oudheid moet hebben uitgezien toen het enorme beeld van Helios wijdbeens de ingang van de haven vormde. Nu staan er twee herten op zuilen weerzijden van de havenmond. Ook heel fraai en ingetogen. Hoe het beeld er in werkelijkheid moet hebben uitgezien en of het "uberhaupt wel heeft bestaan, daarover zijn de classici het nog niet eens. Maar op Rhodos zie je wel vaak een beeld van Helios dat model zou hebben kunnen staan.
Rhodos stad was verder een gezellige touristenstad met veel winkeltjes met snuisterijen en veel restaurants. We hebben de hele binnenstad doorgewandeld. Deze ommuurde binnenstad kan ik iedereen aanbevelen voor een wandeling. 

Geen opmerkingen: