05 maart 2024

Het LIDC en Gouda

 

Zilveren miniaturen van Minangkabau huizen

Vandaag hadden Jim en ik een afspraak als vertegenwoordigers van het genootschap PRIAMOS met de coördinator van het LIDC, het Landelijk Informatiepunt Donor Conceptie. We ontmoetten elkaar in Utrecht. Ik was geheel tegen mijn gewoonte iets te laat dus zaten de andere twee al klaar toen ik binnen kwam. Was een goed gesprek waarin bleek dat onze standpunten omtrent KID niet ver uit elkaar lagen. Het LIDC is nog een initiatief van voormalig minister Schippers van VWS en inderdaad is het feitelijk hard nodig dat alle informatie ergens bij elkaar komt, nu zijn alle betrokkenen nogal dispers binnen dit complexe veld. Het ging nu om de vertegenwoodiging vanuit PRIAMOS in de redactieraad van LIDC, zowel Jim als ik hebben ons bereid verklaard dat te doen. Staande de vergadering besloten we dat Jim het gaat doen en dat ik hooguit achterwacht zal zijn. Wèl zullen we binnen PRIAMOS afstemmen over wat we eventueel aan inbreng kunnen hebben. Was een goed gesprek geweest en na afloop reed ik nog even mee met Jim richting den Haag en bezocht in Gouda het museum aldaar vanwege de tentoonstelling van koninklijke schilderijen.

Martelwerktuigen


Gouda heeft zich bij de beeldenstorm weten te beheersen zodat haar kerkinterieur er behoorlijk ongeschonden uit is gekomen aldus de verklarende teksten in de eerste ruimten van een kapel bij de grote kerk. In de kelder aldaar waren nog de middeleeuwse martelwerktuigen voor misdadigers en de kotten voor krankzinnigen te bekijken. Ik kon het niet laten om van de martelwerktuigen een overzichtsfoto te maken; wat kunnen mensen elkaar toch aandoen schoot door mij heen.

De kunstvoorwerpen uit de koninklijke onderkomens en met name de geschenken bij het huwelijk van koningin Wilhelmina waren imposant. Een geheel van zilver gemaakt miniatuur van Minangkabau huizen vond ik prachtig, maar ook een houten buste van de jonge Wilhelmina en het grote schilderij met vele tientallen personen van de huwelijksvoltrekking vond ik erg mooi, misschien niet erg artistiek, maar een prachtige getuigenis van dat moment in die kerk te den Haag in 1901.


Geen opmerkingen: