01 november 2022

Piano oefenen

 

De Lebuiniskerk in Deventer

Gisteravond ben ik uiteindelijk na het bezoek van de onderburen nog naar Wijhe getreind. Onderweg nog genoeglijk gesproken met de conductrice van de trein die vroeg of ik gewandeld had; ik had een rugzak vol met van alles voor Roos en leg eierdozen voor de Vennerij. Uiteraard hebben we nog even gebridged voor het slapengaan. 
Vanmorgen was het heerlijk weer en de zon scheen volop de kamer binnen. Dat kwam heel goed uit want een belangrijke reden voor mijn bezoek was het oefenen op de Partita's van Bach. Roos heeft een verrassend geschenk in gedachten voor mijn 75e verjaardag en wel een uur vrij spelen op een antiek kerkorgel ergens in Groningen/Drenthe. Dus net als bij de bruiloft van Martijn en Margot moet ik weer aan de bak, althans als ik het weer redelijk in de vingers kan krijgen. Mijn grootste probleem bij het piano spelen is minder de vingers maar meer de ogen. Je moet scherp en snel kunnen kijken om de partituur a tempo te lezen; vraagt best veel van het gezichtsvermogen. Maar die partita's heb ik tot vervelens toe - vooral Anneke kon het soms niet vaker verdragen - gespeeld dus de vingers kunnen zich best veel automatisch herinneren en met goede belichting gaat het bijhouden van de partituur ook makkelijker. Vanmorgen was het helemaal in orde en ik ging aan de gang. Het leuke van spelen op een orgel is natuurlijk dat de lang aangehouden noten ook lang klinken; bij de piano is dat niet het geval en bij het klavecimbel al helemaal niet. Aan de partituur van de partita's kun je afleiden dat enkele onderdelen beter zullen klinken op het orgel, zijn misschien wel geschreven voor orgel. Ik ben erg benieuwd hoe dat zal klinken. Na een dik uur studeren was ik het wel een beetje zat; ging aardig maar ik zal er nog veel tijd in moeten steken wil het wat worden.
's-Middags hebben we een stadswandeling gemaakt in Deventer en heb ik de prachtige Lebuiniskerk van deze stad bewonderd. Al wandelend kwamen we op verrassend leuke plekjes die we nooit eerder hadden ontdekt terwijl we best vaak in Deventer zijn geweest in de afgelopen jaren. Ook kwamen we langs de kaaswinkel waar Roos haar superieure schapenkaas en andere kazen inslaat. Nog niet zo lang geleden is deze zaak door brand bij de buren zodanig beschadigd dat zij moest verkassen. Uiteraard heb ik een lekker stukje Gorgonzola ingeslagen. Hebben we 's-avonds lekker van gesnoept.

Geen opmerkingen: