28 november 2022

Onverwachte vraag over de evolutie

Eigenlijk zou ik vandaag met Mariska aan de wandel gaan in de buurt van Oss maar dat ging niet door vanwege onverwachte buikgriep bij haar hele gezin inclusief zijzelf. Zo te horen had zij er ook het meeste last van. Maar dientengevolge viel mijn daginvulling voor vandaag weg. Gisteravond had ik al overleg met Roos of ik niet toen direct richting Wijhe zou gaan, ik had er eigenlijk geen puf voor en Roos was zo verstandig om ook aan te geven dat ik beter de volgende dag, vandaag dus kon komen. Was maar goed ook want uiteindelijk vertrok ik pad met de trein van half elf en arriveerde "geheel volgens dienstregeling" om twaalf uur op station Wijhe. Ik liep op mijn gemak over het fietspad, een groep luidruchtige jongens kwam mij tegemoet en ik groette hen vriendelijk. Twee van hen spraken mij aan: "meneer, denkt u dat wij van de apen afstammen?". Daar sta je dan, het is nogal een onderwerp waar de meningen nogal over verdeeld zijn. Ik antwoordde dat de mens niet van de aap afstamt maar dat we miljoenen jaren geleden uit dezelfde soort waren voortgekomen in verschillende ontwikkelingsrichtingen. Natuurlijk ging ik verder en gaf aan dat miljoenen jaren heel lang geleden is maar dat we zelfs zijn voortgekomen uit de bacteriën en dat dat proces zelfs miljarden jaren geleden plaats vond en dat de aarde zelf 6 miljard jaar oud is. Ze haakten af met een: "bedankt meneer". Gelukkig geen discussie over bijbel of ander religieus boek maar gewoon tevreden uit elkaar gaan. Ik had een tevreden gevoel over deze ontmoeting, was wel een verrassing die vraag; is voor mij zo'n duidelijk verhaal maar dat is het natuurlijk lang niet voor iedereen. 
Lekker thee gedronken met Roos en daarna Pilates op eigen verzoek. De laatste tijd heb ik als ik opsta zo'n stijve rugspieren en ook tijdens het wandelen beginnen de lange rugspieren vaak op te spelen. Het losmaken en stimuleren van alle spiergroepen zoals dat met Pilates gebeurt leek mij een goede oplossing met name omdat Roos daar ook zo veel baat bij heeft en goed doorheeft wat Pilates oefeningen met je doen.
En daar gingen we weer, een vol uur. Ondanks de kou liep het zweet over m'n rug terwijl ik de oefeningen met veel moeite kon uitvoeren onder de strenge leiding van Roos. Zij let ontzettend op de houding bij de uitvoering: "schouders naar beneden" en andere aanwijzingen. We waren weer een vol uur bezig toen ik tot mijn opluchting klaar was met het geheel. Roos doet dit iedere week om in conditie te blijven en heeft er veel baat bij. Ik voelde na afloop dat het al beter ging met m'n rugspieren. Nu morgen nog even afwachten tijdens en na afloop van de wandeling van 15 km die we hebben gepland. 

Geen opmerkingen: