20 november 2022

VvhL in Zwolle

 

Helaas ontbreekt de pianist op de foto

We hadden afgesproken om vanmiddag naar het recital te gaan van "de vriend", d.w.z. van de VvhL, de vereniging Vrienden van het Lied waar wij al jaren lid van zijn. Maarten Koningsbergen zou zingen met Bas Verheijden aan de vleugel. Op het laatst moest door verkoudheid van de zanger een invaller worden gevonden en dat was de ons bekende Hans Pieter Herman, ook niet de minste onder Neerlands' baritons. Hij trad ook op bij het concert dat Roos ter ere van haar 70e verjaardag had georganiseerd met door haar zelf gecomponeerde liederen. Het nu gepresenteerde duo zong een programma dat Roos al enkele weken geleden had beluisterd, ze besloot dan ook om niet te gaan en had dat ook al aan de organisatie doorgegeven. Dat kwam ook wel goed uit want ze moest anders zeer gehaast weggegaan zijn om op tijd in de opera in Amsterdam te zijn voor de opera "Blue". Dus een gelukje bij een ongelukje.
Ik ging dus in m'n eentje naar Zwolle voor het recital. Door vertraging van 10 minuten kwam ik op het laatste moment binnen in het prachtige huis waar het concert plaats zou vinden; een echt huisconcert zoals de bedoeling van de uitvoering bij de VvhL. Afgezien van een landelijk bestuurslid van de vereniging, Annet O. kende ik niemand van de aanwezigen.
Na een inleiding door een van de gastheren begonnen Hans Pieter en Bas aan hun programma dat voor de pauze bestond uit een Serie Franse liederen waarvan ik even de componist kwijt ben en daarna Russische liederen van Rachmaninoff, die ik eigenlijk alleen maar ken van zijn 3e pianoconcert en van zijn veel stemmige madrigalen. Na de pauze prachtige liederen van Richard Strauss en van Gustav Mahler de cyclus Lieder des fahrenden Gesellen. Indringend gezongen maar ook erg mooi begeleid door Bas Verheijden.
Toen ik op de terugweg in de trein zat appte Roos dat ze haar sleutels had vergeten en vroeg of ik wel de sleutel bij me had. Aanvankelijk was het plan dat ze zou overnachten in de flat, is veel makkelijker bereikbaar vanuit de stopera dan Wijhe. Maar nee, ze zou tegen half twaalf in Wijhe zijn door in de pauze van de opera weg te gaan. En inderdaad precies op de genoemde tijd kwam zij ook op honk.

Geen opmerkingen: