18 november 2022

Drebbel in Alkmaar

 

Een ets van Drebbel

Voor vandaag had ik een programma met museumbezoek in gedachte. Na het marktbezoek liep ik naar het station en liet het daar afhangen hoe ik naar Leiden zou gaan, dat werd via Amsterdam dus nam ik de Intercity naar Amsterdam, die was echter zo vol dat ik moest staan tot Amsterdam Amstel. Ik besloot toen maar om te blijven zitten tot Alkmaar want naast het RMO stond ook het stedelijk museum van Alkmaar op mijn "to do lijstje" en wel vanwege een kleine tentoonstelling over Drebbel, een kunstenaar op de graveerpen maar tevens de ontwerper van een onderwaterboot ergens in de 17e eeuw. 
Bij entree van het museum vroeg ik naar deze tentoonstelling en dat bleek nog niet zo eenvoudig vindbaar te zijn maar op de eerste verdieping vroeg ik het opnieuw aan de suppoost aldaar en die wees mij de weg en we hadden een heel gesprek over deze kunstenaar waarvan ik al voorproefjes had gezien in de Kunstkrant. Ook vertelde deze suppoost over prachtig werk van een zekere Kruseman van Elten die tijdens zijn leven een groot aantal werken aan het Alkmaars museum had geschonken. Ik kom relatief vaak in dit museum en vind het altijd weer een genoegen om de werken van de Bergense school te bekijken met Charly Toorop en Leo van Gestel als belangrijke vertegenwoordigers. Na afloop liep ik door de binnenstad van Alkmaar op zoek naar een ambachtelijke bakkerij met Noord Hollandse taai taai en daar slaagde ik gelukkig ook in en wel bij bakker Koning, schrepel 19 in De Goorn. Koningklijke kwaliteit zoals ik van hun winkel in Obdam ook wel eens heb gezien. www.bakkerkoning.nl
Op de terugweg kreeg ik een appie van Roos wat mijn plannen voor zaterdag waren en de afspraak was snel gemaakt dat ik na het eten richting Wijhe zou komen en dat we zaterdag in "het Noorden" zouden gaan wandelen.
Adres in Alkmaar: Magdalenenstraat 13

1811 JR Alkmaar

Tel: 072 515 1935


Geen opmerkingen: