23 november 2022

Bladeren voor het bodemleven

Iedere herfst weer, bergen bladeren

Het zal de geregelde lezer van dit blog niet zijn ontgaan dat ik een bloedhekel heb aan die uit de VS overgewaaide gewoonte om de bladblazer te gebruiken daar waar bladhark en spierkracht uitstekend inzetbaar zijn om boombladeren op ongewenste plekken te verwijderen. Ik zeg met nadruk ongewenste plekken want helaas zie ik veel te vaak dat bladeren ook op plekken worden verwijderd waar dat onverstandig is vanuit de optiek van de natuur. Blad wordt onder natuurlijke omstandigheden afgebroken door bodemleven zoals schimmels en cryptobionten als pissebedden. De voedingsstoffen als mineralen, onmisbaar voor alle leven komen dan weer vrij en kunnen door plant en dier worden gebruikt. Wanneer je maar lang genoeg doorgaat met het verwijderen zal alles verpieteren. 
In de tijd van de Hoflaan met onze enorme tuin waren de meeste van mijn buurtgenoten ook altijd druk met het verwijderen en op hopen werpen van het ongebladerte uit tuin en laan. Ik haalde dat - omdat ik het zonde vond voor de natuur - met kruiwagens tegelijk naar binnen in mijn tuin en strooide het uit op het gras en in de aarde. Aan het eind van de winter was alles verdwenen; al dat geblaas en gehark is overbodig in een gezonde tuin. De wormen halen de bladeren naar binnen in de aarde waar vervolgens de vertering, als in onze eigen darmen haar beslag krijgt.
Zelfs in een groene gemeente als de Bilt worden zelfs gemeente werkers ingezet om alle bladeren tussen struiken en van het gras af te blazen onder veel lawaai - door mij gemunt als het concert van de waanzin - te verwijderen. Ergert me en doet me ook zeer vanwege de onwetendheid van de betrokkenen.

Geen opmerkingen: