19 november 2022

Jupiter in Drenthe

 

Jupiter met de hoorns

Gisteravond laat kwam ik aan op station Wijhe; Roos had mij naar mijn eventuele wandelplannen voor vandaag gevraagd en zo kwamen we tot het idee om vandaag eindelijk naar - wat Roos noemt - "het noorden te gaan, een wandeling van station Dalen naar station Nieuw Amsterdam. Gezien de verwachte en ook gevoelde wind uit het Noordoosten had ik de richting van de wandeling al omgekeerd en zo vertrokken we hedenmorgen naar de wereldstad Nieuw Amsterdam in Oost Drenthe, een oud veengebied waar destijds nieuwe plaatsen met oude namen werden gesticht.
We waren snel op weg en kwamen na pakweg een kilometer een bord tegen bij een boerderij met "geitenkaas te koop". Daar kunnen wij nooit aan voorbijgaan en dus gingen we het erf op. Aanvankelijk was er niemand te zien, maar uiteindelijk bleken twee zoons en hun moeder aanwezig te zijn en even later sloot de vader zich ook aan bij het gezelschap. Een ontzettend genoeglijk gesprek ontrolde zich. Eerst natuurlijk omtrent de kaas. Er waren nog twee stukken kaas aanwezig die wij dan ook beide aankochten, maar natuurlijk spraken we over de geiten en bekeken we de stallen. Honderden geiten en ook een tweetal bokken waarvan de grootste met de prachtige naam"Jupiter". Een enorm beest met fraaie hoorns en een grote sik en pas drie jaar oud.
We liepen verder over de track die Roos had geconstrueerd en als altijd was het een afwisselende wandeling die ze had uitgezet. De paar snippers bos had ze uiteraard geïncorporeerd maar ook prachtige beukenlanen en smalle zandpaadjes. De temperatuur was uitstekend, zij het wel aanzienlijk kouder dan vorige week maar daar hadden we ons op gekleed. Muts op en een dikke jas en dan was het goed te hebben. Was wel goed dat ik de richting had omgedraaid want de wind was guur en daar hadden we nu niets van te duchten.
Uiteindelijk kwam het kleine Dalen in beeld en kwamen we op het station. Zo'n dertien kilometer hadden we afgelegd. Was een fijne wandeldag geweest. 

Geen opmerkingen: