11 oktober 2017

Neuschwanstein

De karakteristieke toren van Neuschwanstein
Vroeg op weg naar het kasteel van koning Ludwig ll van Beieren, u kent het ongetwijfeld, het sprookjeskasteel dat model stond voor Walt Disney films. Met de gouden lift van gisteren en het Kehlsteinhaus was dit kasteel wel de reden van deze excursie voor mij. De nazi architectuur en de colleges vind ik minder belangrijk.
De belangstelling voor deze attractie was enorm; vooral veel Chinezen. Het kasteel was omgetoverd tot een toeristen verwerkingsinstallatie; een toegangspoort met Tijdslot van 5 minuten; groepen met gids die door de gangen en zalen werden geleid. Deed me denken aan het proces van verwerking bij de geboorte grot van Zeus twee weken geleden; erin persen en er weer uit in volcontinu. De toerist als onderdeel van massaproductie.
Ludwig was gek op de opera's van Wagner; het kasteel hing vol met wandschilderingen van scènes uit Parsifal; ik kreeg sterk het gevoel dat ik bij de opera zat; grappig!
Of het allemaal kunst of kitsch was laat ik graag in het midden; het kasteel is iconisch en ik vond het mooi.
Links nog een glimp van de gevangenis
waar A.H. in 1923/24 "gevangen" heeft
gezeten.
Daarna op naar Dachau waar we morgen naar het KZ gaan. Op weg naar Dachau kwamen we langs de gevangenis in Landsberg waar Hitler op merkwaardige wijze in gevangenschap werd gehouden; hij kon bezoek ontvangen, kreeg lekker te eten, kon aan "Mein Kampf" werken en kreeg daarvoor een schrijfmachine en papier van één van zijn bewonderaarsters.
Ik heb wel eens een foto gezien van toen hij weer vrij was; met een korte broek en lange kousen en dat malle snorretje.
Bij het passeren hebben we nog geprobeerd om een foto te maken van de poort van de gevangenis.

Advies van Willem:
Visconti Ludwig film

Geen opmerkingen: