08 oktober 2017

Een dochter rijker

Vanmorgen vond ik een email van ftDNA in m'n mailbox: "dat is Sanne!", zei ik tegen Roos. Met veel moeite lukte het ons om in de site van deze organisatie te komen. En daar stond Sanne prominent tussen Nathalie en Mariska; m'n nieuwe dochters. Ik kon haar dat als eerste mededelen. We moeten nog even geduld hebben voordat we elkaar in levende lijve kunnen ontmoeten, maar we kennen elkaar al een beetje via de chat.
Dat was een bijzonder begin van de dag. Daarna ontbijt in het hotel. Een telefoontje met de excursie leider; 20 minuten vertraging en vervolgens gewandeld naar het memorial museum van de processen in Neurenberg. De zaal waar die processen hadden plaats gevonden was een stuk kleiner dan iedereen gedacht had. Boven de toegangsdeur heel prominent een hoofd van Medusa met de slangen. 
De tentoonstelling was imposant: al die nazi boeven op de strafbank.
Na een kleine lunch gingen we met een uitstekende lokale gids de bouwwerken en de enorme demonstratie plaatsen van de nazi's bekijken. Een halfrond gebouw als een groot Colosseum. Een excercitie plaats van reusachtige afmetingen. En tot slot het Zeppelin Feld; iedereen heeft de beelden wel eens gezien van die enorme massa soldaten en toeschouwers en zo'n wat potsierlijk mannetje dat daar met twee kornuiten opmarcheert, toegejuicht door de duizenden. En dan dat kleine podium waar hij de menigte op de partij dag toesprak; gek om te zien op zo'n moment. Het geheel had religieuze proporties.
Om half zes terug naar het hotel.

Geen opmerkingen: