12 oktober 2017

Dachau

Ingan KZ Dachau
Een plaats in Duitsland, vlakbij München; een plaats met een lugubere bijklank, en naar achteraf blijkt, volkomen terecht. Vlakbij München, dus waren we al vroeg ter plekke: Gedenkplatz Dachau, de plek waar "damals" het concentratiekamp zich bevond.
Bij de ingang werden we opgewacht door een gids; Thomas Kroeger, een jonge doctor geschiedenis die niet alleen zeer duidelijk sprak maar ook boeiend wist te vertellen.
De voortreffelijke gids.
We passeerden een toegangspoort met de omineuze tekst: " Arbeit macht frei" en betraden het voormalige concentratiekamp. Achtereenvolgens zagen we de ontvangst ruimte waar de gevangenen werden ingeschreven en ontdaan werden van alle eigendom en vervolgens de gevangenis die ook nog binnen deze op zich al grote gevangenis bestond. Hier werden Haftlingen om het minste "vergrijp" onder gruwelijke omstandigheden opgesloten; genoemd werden zgn. stehzellen, cellen die zo klein waren dat je er alleen maar in kon staan en dan dagen lang. Dan de barakken waar de gevangenen met veel te veel opgesloten waren onder onhygiënische omstandigheden; niet invoelbare ellende; nauwelijks iets te eten en zware vaak volstrekt onzinnige arbeid. Velen stierven of werden gedood omdat ze ziek waren.
Nagebouwde slaapzaal in het kamp Dachau
Het crematorium met een gaskamer deed voor mij de deur dicht. Op een foto zag je een stapel uitgemergelde lijken van gevangenen, klaar om gecremeerd te worden. Afgrijselijk.
Een beetje bedremmeld ging de groep terug naar München; in het hotel gaven we aan "gids" Willem aan dat we vanaf dat moment verder ons eigen gang zouden gaan en gingen lekker eten.
Bij vertrek uit het restaurant waar we al meermalen hadden gegeten zagen we Heleen en haar Willem ook zitten en Willem koppelde zijn Facebook direct met Roos en mij.
De kamer was intussen klaar; ff relaxen en om half vijf naar het centrum; Roos had een afspraak met Gabriela, een Facebook contact van haar sinds een leuke ontmoeting in de Flixbus. Op een terrasje een biertje gedronken en heel genoeglijk zitten praten.


Groepsfoto van de deelnemers aan de excursie Duister Duitsland
Gemaakt op de parkeerplaats bij Dachau

Geen opmerkingen: