09 oktober 2017

München

De Odeonsplatz waar de Bierhalle putsch plaatsvond.
Hier leerde Hitler met mes en vork eten.
Zit nu een bankkantoor.
Na een heerlijk ontbijt met de bus naar München. Onderweg de film "Triumph des Willens" en minicollege van Maarten van Rossem. Mooi overzicht van de moderne geschiedenis van Duitsland; met nadruk wordt de kwaliteit van de naoorlogse bondskanseliers genoemd.
Vervolgens eindeloos lang zitten lunchen tot mijn ergernis; zonde van de tijd.
Maar toen ging het "los". Het ene na het andere Nazi gebouw; pompeus, misschien zelfs wel mooi, een museum met plaquette van wie er allemaal financieel hadden bijgedragen. Maar ook de enorme galerij waar de "entartete kunst". aan den volke werd getoond; stemt droef wanneer je dan aan kunstenaars als Max Liebermann denkt.
De plek waar das braune Haus ooit stond met twee tempels voor de op 9 november doodgeschoten kameraden van Hitler. Het werkkantoor van de Fuhrer waar Chamberlain werd ingepakt.
De Deutsche salon, waar schicklgruber van ontwikkelde deftige rijke dames tafelmanieren heeft geleerd.
Dat was het dan. We gingen met z'n tweetjes ergens een biertje drinken.
De dag werd afgesloten met een diner in de Bierhalle waar in de jaren twintig het clubje van deze griezels tot stand kwam. Patrick Leigh Fermor heef in het boek over zijn voetreis prachtig verslag gedaan van hoe zo'n groep van volgevreten bierzuipende nazi's zit te schreeuwen en te vreten in aparte zalen. Nou, in één van die zalen hebben we met onze groep in relatieve rust zitten eten en zelfs naar een vrij zouteloos verhaal van Maarten over "populisme" zitten luisteren.
Patrick Leigh Fermor beschrijft dit gebouw in zijn boek over
de voetreis van Rotterdam naar Constantinopel die hij maakte vlak
voordat WO II uitbrak. Hier werd hij ladderzat.
Voldaan liepen we met z'n tweetjes terug naar het hotel.
De straat waar op 9 november 1923 de Bierhalle putsch plaats vond met dodelijke slachtoffers bij politie en putschitsen; deed me veel.

Boek dat ik moet lezen:
Salon deutschland boek

1 opmerking:

biltburg zei

van Triumph des Willens werd een miniscuul stukje getoond