10 oktober 2017

Das Kehlsteinhaus

Ingang van de tunnel die naar de "gouden lift" leidt.
Een helaas wat wazige foto gemaakt in de gouden
lift op weg naar het Kehlsteinhaus
Vanmorgen om acht uur op weg naar Berchtesgaden, dat mooie plaatsje tussen de bergen in het zuidoostelijke puntje van Duitsland. Daar is voor de vijftigste verjaardag van Hitler een schitterend onderkomen gerealiseerd; meer dan 3000 vakmensen hebben in een drieploegen volcontinu dienst voor een omgerekend bedrag van 150 miljoen euro dit complex van onderkomen, aanvoerweg, tunnel en lift gebouwd. Hij is er slechts 14 keer geweest; hoogtevrees?! weerhield deze "onverschrokken" staatsman ervan om hier vaker te komen.
Zijn maitresse, Eva Braun kwam er veel vaker.
Het was een hele trip ernaartoe; we vertrokken om 8 uur uit München; onderweg een kort filmpje door Eva Braun zelf gemaakt. Allerlei prominenten van de nazi partij en de verschillende secretaresses maar vooral van Hitler.
We waren er zo tegen elf uur. Eerst naar het documentatie centrum met foto's van de gruwelijkheden en de daders.
Toen het bezoek aan het destijds onbeschadigd gebleven juweel in de bergen. Via de tunnel en de "gouden" lift bereikten we het zeer hoog gelegen Kehlsteinhaus waarvan ik altijd heb gedacht dat het opgeblazen was na WO ll, maar nee hoor, afgezien van wat de Amerikaanse overwinnende troepen als souvenir hadden meegenomen was alles nog in prima staat.
Achterkant Kehlsteinhaus onbeschadigd. Nu een restaurant.
Vanuit het raam van een voormalig vertrek van Eva kon je de Konigssee zien waar we in augustus 1999 nog een schitterende boottocht hebben gemaakt. Kwam weer helemaal tot leven.
Met de bus naar Fuessen en overnacht in een wat ondermaats hotel.
Maarten gaf een college over het ontstaan van de Volkswagen. Leuk detail vormt de  naoorlogse rol van de gebroeders Pon bij de ontwikkeling van de Volkswagenbus.




Afgezien van wat door Amerikaanse soldaten aangebrachte beschadigingen
een prachtige schouw in de grote voormalige vergader/ontvangstruimte van
het Kehlsteinhaus, nu restaurant.

Geen opmerkingen: