25 september 2017

De geboorte grot van Zeus

Vanmorgen vroeg, na een fantastisch ontbijt ging de groep op weg naar de grot van Zeus. Met de bus door het mooie berglandschap van Kreta op naar de hoogvlakte van Lasiti; daar was ik al eerder geweest in 1985 en ik verheugde mij op het weerzien. Destijds was de vlakte bekend om de zee van witte molentjes die het water oppompten. Het was een hele domper dat er geen molentje meer te zien was; wel de verroeste restanten. De vlakte was nog dezelfde met overal landbouw.
Wat ik me destijds absoluut niet heb gerealiseerd is dat zich hier de geboortegrot van oppergod Zeus bevindt. Nu is het een toeristische attractie; met honderden tegelijk werden we door deze attractie geperst. 
De geboortegrot van Zeus

Ik was er best van onder de indruk; een enorme grot waar de mythe van de verstopte goddelijke pasgeborene gestalte krijgt. We hebben er zelfs wat water geplengd uit eerbied.
De lunch hebben we maar overgeslagen.
Daarna naar het museum in Heraklion; fantastisch! Met de toelichting van onze gids doorkruisten we de zalen met de stukken uit de Minoïsche tijd; ongelooflijk, 4000 jaar oud en vaak nog puntgaaf. Ik heb weer tientallen foto's gemaakt. Ik laat er hier slechts eentje zien van wat gouden voorwerpen. Het is zo imposant wat er in de Griekse musea te zien is; wil je er een indruk van krijgen moet je er echt naar toe. Ik zit er nu - thuisgekomen -  nog ontzettend van na te genieten nu ik uit al die foto's een enkele kies voor de blog. Dan zie ik alles weer terug; toch wel fijn die nieuwe techniek dat je gewoon honderden foto's kunt maken.
Fraaie gouden sieraden uit de Minoïsche tijd

Terug in het hotel even gedoucht en weer uitstekend gegeten. Was weer een volle dag.


Geen opmerkingen: