07 september 2017

De berg kwam naar mij toe

Onze afspraak was nogal eens in het honderd gelopen door allerlei omstandigheden maar vandaag kwam het er toch van; mijn oude vriend Peter C. moest vanmorgen in Soest zijn en kwam vanmiddag op de koffie. Hij stommelde de trap op en zei halverwege: "als Mohammed niet bij de berg komt ... ", en inderdaad de laatste keer dat we hadden afgesproken had ik vanwege het prachtige (wandel)weer verzocht om het (weer) een paar dagen te verzetten. Ach, tussen oude vrienden is dat geen probleem want je pakt het gesprek onmiddellijk weer op waar je de vorige keer gebleven bent. En zo zwalkten we van "een klus" in de Amsterdamse haven - ja ja, mijn oude vriend doet nog steeds klussen! - en familiepaerikelen - mijn nieuwe dochters - , via zijn Japanreis naar een leesadvies dat ik dringend voor Peter had: "Red strangers" van Elspeth Huxley, een boek dat handelt in Afrika, een continent waar Peters' belangstelling in het bijzonder naar uitgaat. Hij was er meermalen ondanks dat hij er een keer doodziek van terug is gekomen; het blijft trekken. Hij bladerde mijn exemplaar door en wist direct dat het in Kenya speelde en hij kende de stam van de Kikuyu's waar het hele verhaal om draait. Hij had mensen van die stam leren kennen aldaar. Hij meldde mij dan ook later dat hij het boek via boekwinkeltjes.com had besteld.
Voor mij had Peter ook een dringend leesadvies: "De hel van 1812" van Funnekotter, dat handelt over de merkwaardige veldtocht van het grande armée van Napoleon naar Moskou met de meer dan rampzalige afloop voor Jan Soldaat.
En zo wisten we de middag wel weer vol te praten. Voor een volgende keer hebben we afgesproken om naar Alkmaar te gaan voor onze "stadswandeling met museum".

Geen opmerkingen: