31 maart 2016

Naar de maya's en Urk

Een kunstvoorwerp van de Maya's
Roos had het plan opgevat om vandaag naar Assen te gaan voor de TT over de Maya's, de autochtone indianen van midden Amerika met hun enorme, verlaten oerwoudsteden met tempelcomplexen en piramides. Smulpaap die ik ben bedacht ik mij direct dat we met die reis Zwolle zouden aandoen en dat daarmee Urk in ons bereik kwam; Urk met haar voortreffelijk visrestaurant "Het Achterhuis". Vooraf telefonisch, doch naar bleek vrij overbodig een tafeltje gereserveerd.
We vertrokken wat laat met de trein van 10.00 uur naar Zwolle en door naar Assen. Roos was als kind al geïnteresseerd geraakt in de Maya's vanwege hun geschreven taal. Net als de Egyptenaren hadden zij een soort hiëroglyfen waarvan de betekenis inmiddels behoorlijk ontcijferd is.
Er was ook nog een kleine tentoonstelling van Stijn Rietman; zeer kunstige penseelvoering met naturalistisch en soms wat absurdistisch maar zeker niet surrealistisch werk hing daar in Assen; bewonderenswaardig.
Stijn Rietman
Hoe die noordelijke musea, met name Groningen en Assen het voor elkaar krijgen is me een raadsel; ze hebben zeer regelmatig bijzondere tentoonstellingen die mensen uit het hele land trekken. En ik zag dat zij in september weer een TT krijgen met Russisch naturalistisch schilderwerk van o.a. Repin; dat belooft wat. Ilya Repin was 20 jaar geleden al in Groningen en die TT was ontzettend druk.
Ik had niet zo gek veel met die Maya kunst; staat te ver van mijn bed merk ik. Ik heb überhaupt niet zo veel met kunst uit andere werelddelen; vind ze wel aardig maar het zegt me zo weinig en ik vind het meestal gewoon niet mooi of interessant. Ligt aan mij hoor want anderen trekken zelfs de rimboe in om tempelcomplexen van de meest onbekende culturen te gaan bekijken; niks voor mij.
In de vestibule van restaurant Het Achterhuis op Urk
En toen naar Urk; met de bus door het kale landschap van de N.O.P., echt hollands. Het was vrij helder en je kon de wijdsheid van dit polderlandschap goed zien vanuit de bus. We kwamen langs plaatsjes waar we nog nooit van gehoord hadden, zoals Tollebeek maar uiteindelijk ook in Urk of beter gezegd, op Urk. Een plek waar de bedrijvigheid vanaf spettert. Activiteit alom met een haven en werven waar boten worden gemaakt en gerepareerd. En natuurlijk hebben we er heerlijk vis gegeten en rolden we geheel verzadigd weer van tafel en na een wandelingetje door het dorp weer de bus in. Zo tegen tien uur waren we weer thuis. Was weer een hele dag. Ons leven begint op werken te lijken?!

1 opmerking:

Pieter van Halsteren zei

Leuk om te lezen! Ik heb ook vis in Urk gegeten met mijn groot ouders. Ze namen mij mee daar aangezien ik hun huis had schoongemaakt. Dat was dus hun bedankje. Het heeft gesmaakt!