28 maart 2016

Wat een wind!

Er stond vandaag zo'n harde wind dat ik gewoon de deur niet uit durfde te gaan; de deur uit betekent voor mij toch minimaal altijd een wandeling in het bos achter te gaan maken en dat was niet verantwoord vond ik. Dus de hele dag binnen gezeten en het boek "De nieuwe wereld" van Auke van der Woud uitgelezen. Deze hoogleraar architectuur-geschiedenis is een specialist op de negentiende eeuw. Vriend Peter C. maakte me op zijn boeken attent en terecht! Tot nu toe wist ik toch eigenlijk niet veel meer van die tijd dan de industriële revolutie, maar er was zo ongelooflijk veel meer. De dynamiek van die tijd is ongelooflijk geweest.
Mijn overgrootvader is in die tijd geboren; 1875 naar ik meen en die heeft in zijn ruim 90 jarig leven een groot deel van die dynamiek mee mogen maken; dan komt het toch wel dichtbij. Veel meer van die oude verhalen en familiehistoriën komen in een ander daglicht te staan wanneer je je realiseert tegen welke achtergrond die plaats hebben gevonden.
Eigenlijk wil ik het boek nog een keer lezen om het beter door te laten dringen en de potpouri van oude gebeurtenissen en de feitelijkheden van dit boek beter met elkaar te combineren.

Zo tegen de avond ging de wind wat liggen. Gelukkig belde Roos met de vraag of ik geen zin had om nog even een avondwandeling te maken. Dat hebben we gedaan terwijl die interessante dynamische 19e eeuw nog door m'n gedachten bleef spoken.

Geen opmerkingen: