14 maart 2016

Een ochtend lekker koken

Vanuit de verte het huis Eyckensteijn
Meestal heb ik dat wanneer we een paar dagen weg zijn geweest, dan overvalt me een behoefte om eens lekker te gaan koken. Misschien is dat nog de chemicus in mij die dan na al die jaren weer eens opspeelt. Tenslotte is dat ook een vak van roeren en opkoken, althans dat was het in mijn tijd. Tegenwoordig kun je ongetwijfeld veel chemie via de computer bedrijven, maar in de tijd dat ik chemie studeerde behelsden de practica toch gewoon het roeren en verhitten en de rest natuurlijk als destilleren en analyse van de eindproducten. Ik heb het hier over het practicum organische chemie dat het culinair koken het dichtst benadert.
En dat overkwam mij hedenmorgen. Had ik gisteravond een groot ribstuk - van het mangalica varken - ontdooid en aangebraden en vervolgens een nacht bij 90 graden in de oven gezet, daar moest ik er vanmorgen natuurlijk wat mee gaan doen. Bij opening zag ik een flink gekrompen stuk vlees met ribben liggen in een grote plas vet: "lekker voor hutspot en boerenkool", bedacht ik mij. Ook had ik nog een wit kooltje in de koelkast liggen. Het vlees was botergaar en viel zo van de ribben af. Fijn gemaakt voor de verschillende potten die ik zou gaan koken. Ik had nog flink wat wortelen in de koelkast en boerenkool - uiteraard van Theo - in de vriezer liggen. Hup met de geit. En zo stond ik met dit prachtige weer om 8 uur al te koken.
Ui gesneden en met een flinke scheut van het nog niet gestolde varkensvet in een pannetje met de fijn gesneden kool; zachtjes laten garen en af en toe omroeren met een vork. Op het laatst wat van het gare vlees toegevoegd. Lekker met bruine bonen!
De boerenkool eerst op advies van Roos kapot geslagen zodat de stukjes wat kleiner werden en toen met water aan de kook gebracht. Lekker lang laten koken - 45 minuten - zoals m'n moeder dat ook deed. 2 grote aardappelen, "stukkokers", geschild en in kleine stukjes gaar gekookt. Door de boerenkool geprakt en in een ouderwetse juspan met flink wat van het varkensvet opgebakken tot redelijk droog en dan ook wat van het varkensvlees erdoor.
Tot slot de hutspot. De wortelen die ik nog over had van de erwtensoep van vorige week fijn gesneden, uien en aardappels en koken in runderbouillon die ik getrokken had van de mergpijpjes van de MRIJ koe die we onlangs van boerderij Berg en Bosch hebben betrokken. Het restant van het vlees doorheen gedaan.
Alledrie de pannen af laten koelen en in de koelkast.
Vervolgens heb ik van het prachtige weer gebruik gemaakt en heb gewandeld. Eerst lopend naar het station en met de trein naar Soest-Zuid. Gewandeld naar de Lage Vuursche via het Marskramerpad en door naar huis. Was al met al een kleine 20 km. Aangekomen bij de halte van bus 77 bedacht ik mij dat als de bus eraan zou komen dat ik hem dan zou nemen. En zo was het! Lekker daggie. 'sAvonds zelfs nog Pilates les gedaan bij Diane.

Geen opmerkingen: