01 april 2016

Huize Bartolotti en nog veel meer rijkdom

Spoelkeuken in een van de bezochte huizen
Het lijkt haast geen toeval; heeft vriend Peter C. mij attent gemaakt op de boeken over de 19e eeuw waardoor ik mij realiseer dat die tijd deels werd gekenmerkt door een schrijnend pauperdom en anderzijds puissante rijkdom. Die rijkdom heb ik vandaag mogen aanschouwen in een aantal panden van de Vereniging Hendrick de Keyser. Zo waren we in Huize Bartolotti, een prachtig pand met een imposante gevel. Het werd heden gerenoveerd maar straalde zelfs in deze toestand grandeur uit. Na nog een tweetal huizen van de Vereniging bekeken te hebben gingen we naar het onwaarschijnlijk mooie Cromhouthuis. Dat straalde een grandeur en een rijkdom uit!
Jacob Cromhout, de stichter van de Cromhouthuizen heeft zijn kapitaal vergaard in de zeventiende eeuw met handig investeren en speculeren o.a. met de drooglegging van de Beemster. Het heeft hem geen windeieren gelegd. De familie is uiteindelijk door kinderloosheid uitgestorven. Waarschijnlijk is dat de reden waarom het heden museaal kan worden geëxploiteerd.
Een "thing of beauty" in ivoor in het Cromhouthuis.
Het in stand houden van ons cultureel erfgoed vind ik van grote waarde. Ik ben blij dat ik dankzij Roos, die lid is van de Vereniging Hendrick de Keyser deze panden van binnen heb kunnen aanschouwen.
Na afloop zijn we nog even naar Zandvoort gegaan en hebben we lekker langs het strand gelopen en een portie gebakken mosselen weggeprikt. Gezellige afsluiting van een fijne dag.

Geen opmerkingen: