27 januari 2015

De Spijkerboorse kade

Bunker, restant van de Atlantikwalle uit WO II
Vandaag met Huib een leuke wandeling gemaakt in de buurt van Alphen a/d Rijn. Eerst zag ik hem niet staan totdat ik zijn lange gestalte, met cowboyhoed bij de uitgang zag: met een "Clint Eastwood, I presume?" begroette ik Huib; zou weer een gezellige wandeldag worden; het zou in ieder geval de mooiste dag van de week worden.
De aanloop herkenden we nog van een eerdere wandeling die we jaren geleden hebben gemaakt alhier. Volgens de beschrijving zouden we o.a. over de Spijkerboorse kade lopen. Daar was ik nogal verbaasd over omdat Spijkerboor ergens in Noord Holland ligt; een plaats/gehucht/vlek slechts bekend omdat er een baken o.i.d. staat voor de luchtvaart, althans dat staat me bij. Maar nu ik op Internet kijk zie ik dat er meerdere Spijkerboren bestaan in NL, zelfs eentje in Drenthe. Neemt niet weg dat de kade maar ook de aanloop naar de kade verrassend waren; trouwens de hele wandeling voerde ons door onbekend, vaak verstild gebied en dat vlakbij de randstad feitelijk. Slechts een enkelspoortje (Gouda-Alphen) kwamen we tegen en in de verte de snelweg van Woerden naar Leiden. Maar hier in langzaam toch wel volgroeiende "Groene Hart" van NL blijkt toch wel weer wat een heerlijk wandelland NL toch is.
Aan het eind van de wandeling zagen we een bunker staan, feitelijk middenin een kantoorgebied. Bleek een restant te zijn van de Atlantikwalle, tijdens de oorlog aangelegd tegen een Engelse aanval. Nu beschermd monument zo te zien, wel behoorlijk in verval inmiddels.

Geen opmerkingen: