25 januari 2015

Oom Oswald

Uitstekend en serieus boek van Oliver
Sacks over zijn jeugd en chemie
Ach, tussendoor moet je ook wel eens iets idioots lezen; zo'n idioot boek is "Oom Oswald" van de pen van Roald Dahl; ik denk met ster zijn idiootste boek. Ooit werd het mij geadviseerd door Pim A. waar ik in mijn voorlaatste baan een werkrelatie mee had. Eerst had Pim mij gezegd dat het boek van de schrijver Oliver Sacks was; dat kon ik uiteraard niet vinden, maar van deze neuroloog/schrijver bestaat wel het boek Oom Wolfraam; ik dacht dat Pim dat bedoelde en wilde het lezen. Dat boek heb ik destijds van de bibliotheek geleend en met veel genoegen gelezen, maar dat boek had beslist niet het hilarisch karakter dat Pim me had voorgespiegeld. Later herstelde Pim zijn fout en zei dat het boek van Roald Dahl was. En dat boek was inderdaad te zot om waar te zijn.
Voor de terugreis had ik het op mijn e-reader geladen om in het vliegtuig te lezen; een paar dagen tevoren had ik Giulia Enders' prachtig werk uit en was ik vast met Oom Oswald begonnen.
Idioot maar geestig boek van Roald Dahl
Gaat over het gebruik van een bijzonder krachtig Afrodisiacum, Soedanese vlieg. Zodra mannen (en naar later in het boek bleek ook vrouwen) daar een minimale hoeveelheid van hadden binnen gekregen dan gedroegen zij zich met een onbedwingbare en zeer overmatige sexuele vitaliteit; Viagra, maar dan effectiever.
Verder doorgaand op dit thema wordt het boek almaar gekker en gekker; Roald Dahl beheerst het absurdisme op ondoorgrondelijke wijze. Tegen het eind geloofde ik de onzin wel, maar het verkortte de vliegreis enorm! Of ik het moet beschouwen als een aanradertje betwijfel ik; meer om eens iets niet-serieus te lezen ter verstrooiing.

Geen opmerkingen: