02 januari 2015

Je moet je lerend opstellen

Roos beweert dat ik me altijd lerend opstel; altijd gevoelig voor een goed advies en daarbij ook gedragsveranderend. Dat is waar; ik maak graag gebruik van de expertise van anderen; vind het ook nogal stom wanneer je uit eigenwijzigheid niets van andermans advies zou aantrekken, kortom voor mij spreekt het vanzelf. En zo heb ik vandaag mijn wijze van quiche Lorraine maken eens op z'n kop gezet naar aanleiding van opmerkingen op internet omtrent receptuur maar vooral omtrent het maken van het deeg. Morgen met Ab op stap en die wil wel eens iets anders dan gebakken kippenvleugeltjes.
Ik maakte de quiche eigenlijk altijd zo'n beetje zoals Wina Born dat had aangegeven in haar boekje: 125 gram bloem met 60 gram boter, snufje zout en twee eiwitten en dat kneedde ik grondig in de keramieken taartvorm en dan verdeelde ik het deeg uit over bodem en rand. Het spek sneed ik in kleine stukjes en verspreidde dat over de deegbodem. Daaroverheen deed ik een mengsel van 4 eidooiers, een heel ei, 250 ml room, ongeveer een ons geraspte oude kaas van AH en wat vers geraspte peper.
En dat dan 20 minuten in de oven bij 200 graden en dan nog 10 minuten bij 160 (Wina zei "op wat lagere temperatuur").
Maar vandaag heb ik het mezelf een stuk makkelijker gemaakt door eerst 75 gram boter zacht te smelten, daar dan 150 gram bloem bij te doen en te roeren, 2 eiwitten (gooi je anders weg), goed mengen en in de koelkast zetten. Na een uurtje grondig kneden en weer in de koelkast.
In die tussentijd had ik bij "Kooklust", ons leuke kookwinkeltje op de Hessenweg in De Bilt een nieuwe metalen vorm gekocht. Dat geeft vast een beter resultaat omdat dan de korst veel beter verhit wordt van het begin af aan. Het deeg heb ik nogmaals met de hand gekneed zodat het wat warmer en soepel werd en vervolgens op het aanrecht met de deegrol uitgerold. De nieuwe bakvorm voorzien van een laagje deeg, het licht uitgebakken spek erop en daaroverheen het kaasmengsel als boven beschreven. Deze bereidingswijze bevalt me beter. En dan zit ik nu op het resultaat te wachten. Ben benieuwd. Eerst 20 minuten bij 200 graden en dan nog 10 minuten bij 180 volgens de procedure van internet.

Geen opmerkingen: