24 januari 2015

Darm mit charme

Na al mijn jaren in de gezondheidszorg en mijn forse interesse in alles wat met eten en spijsvertering te maken heeft was ik eerlijk gezegd nogal verbaasd dat het boek "Darm mit charme", van de hand van de jonge vrouw Giulia Enders zo ontzettend veel nieuwe wetenswaardigheid voor me opende. Het was een leesadvies van Cyria. Ik heb het in het Duits gelezen; hier en daar begreep ik bepaalde woorden niet en ik had daar in Fuerteventura ook geen woordenboek tot mijn beschikking maar zonder dat werden de essentialia me wel duidelijk. Ook Roos heeft het boek met veel genoegen gelezen.
Vooral de symbiotische aspecten van darmbacteriën en ons menselijk lichaam via de darm, via chemische en hormonale signalen, signalen via het parasympatisch zenuwstelsel; fascinerend en voor mij nieuw. Ik dacht altijd dat de rol van de darmflora nogal passief was, maar dat is helemaal niet het geval; darm is onderdeel van het fascinerend ecosysteem van het individu; je moet er ook zorgvuldig mee omspringen, d.w.z. waar het de voeding en het gebruik van medicijnen aangaat. 
Gelukkig vond ik veel bevestiging dat mijn manier van voeding helemaal correct is; dat het cholesterolverhaal dat al jaren circuleert onzin is; dat antibiotica met de uiterste terughoudendheid dienen te worden toegepast en dat vezels in de voeding van groot belang zijn. Ik heb van het boek genoten. Het bestaat ook in NLse vertaling voor de duidelijkheid.

Geen opmerkingen: