30 januari 2015

Een keep in het bos

Keep man in winterkleed
Natuurlijk moest ik vandaag op pad met mijn nieuwe verrekijker; het had vannacht gesneeuwd en de wereld zag er prachtig uit. En we hebben even met de kijker naar de fraai besneeuwde omgeving gekeken vanuit het raam van de flat. Ik had van "Jan" ook een contraptie gekregen waarmee ik mijn cameraatje op de kijker kon monteren en zo dan tele-foto's kon maken. Tot mijn genoegen werkte dat ook nog!
Maar first things first; ik moest boerenkool halen bij Theo aldus had ik afgesproken, dus glibberend door de smeltende maar ook plat gereden sneeuw naar Theo. Daarna gingen we naar de markt; sinaasappels, volkoren meel en noten, Maar daarna ging ik toch echt vogels kijken.
Het was toch een beetje een grauwe dag en het viel me in het begin nogal tegen; ik zag eigenlijk niets op de plekken waar ik vaak wel wat zag fourageren. Wel zag ik een leuke vorm van opportunisme: een merel, een insecteneter, was druk met het omwroeten van bladeren, op zoek naar wat eetbaars; een drietal vinken (zaadeters) bleef vlakbij de druk spittende merel en pikte de vrij gekomen zaden op. Het viel me op.
Eigenlijk zo'n beetje in het laatste stuk zag ik deze vorm van opportunisme opnieuw alleen zaten hier veel meer vinken en ik bekeek het geheel aandachtig met mijn kijker. Tussen de vinken zat één afwijkende; ik dacht eerst aan een kleurafwijking, maar daarvoor was de afwijking veel te groot; een gele snavel, roestbruine flanken en een streep op de kop. Iemand die haar ontsnapte hond zocht verstoorde het tafereel zodanig dat alles weg vloog en ik de afwijkende vink niet meer heb gezien. In mijn vogelboek gekeken maar daar kwam ik niet uit.  Aan Cyria gevraagd en die is erg goed in de interpretatie van mijn beschrijving en zij kwam met de conclusie dat het wel eens een keep kon zijn geweest. En inderdaad, de tekening in het boek is niet echt duidelijk, maar de foto's op internet bevestigen de diagnose op basis van mijn heteroanamnese geheel!
De hier boven geplaatste foto is afkomstig van deze site.

Geen opmerkingen: