27 april 2014

Met IVN op vogelexcursie

In één van onze buurtkrantjes had ik gelezen dat het IVN hedenmorgen om 6.00 uur een vogelexcursie zou houden op landgoed Oostbroek. De nadruk zou liggen op het herkennen van de geluiden. Dat leek me wel wat. En gisteren schoot het me weer te binnen, dus niet vergeten!
Vanmorgen om 5.00 uur opgestaan; eenmaal buiten gekomen miezerde het een klein beetje, maar daarom niet getreurd; de vogels kwinkeleerden al dat het een lust was. Lichten op en met de fiets, onder het "Biltsche tunneltje", bruggetje over; net op dat moment hoorde ik een bosuil alsof hij me groette. Langs de weg naar de Uithof, door de landerijen waar ik zelfs weidevogels hoorde; wat wonen we toch mooi! Over de snelweg met de kurketrekkerbrug. Daar merkte ik dat er iemand achter me reed: "ook naar de vogelexcursie?", vroeg ik hem. Hij bleek zelfs één van de gidsen te zijn. Eenmaal op het landgoed stond er al een groepje te wachten. De groep zou later aangroeien tot zo'n vijftien man. In het donker volgde de eerste uitleg van Jaap, die naar bleek mijn vroegere overbuurman op de Parklaan was. "O, van dat gezin met die vele kinderen", zei Jaap later. Ja dat klopt, vier is wat veel har har.
Jaap leerde ons de zang van de winterkoning, de zwartkopmees, de merel versus de lijster. Het was wat nattig weer; er was niet veel te zien. Ik zag in een boom een spreeuw met een worm in de snavel, verder wat watervogels op de plas; daar voorla veel kikkergeluid.
Het is wel een heel mooi gebied dat Oostbroek. Jaap vertelde ook dat juist landgoederen met hun afwisseling en vaak wat land- en tuinbouw een grote groep van verschillende vogels aantrekt. Hij toonde ons ook een broedplaats van de bosuil. De andere gids vertelde over bomen; de es die hier veel groeit wijst op vruchtbare grond; kleiruggen, ooit afgezet door de oude Rijn. Het zijn al die verschillende gradiënten, waar ook Jap het altijd over heeft die de natuurwaarde bepalen van een gebied.
Na afloop had Jaap nog voor koffie gezorgd met een plakje koek. Helemaal af. Ik overweeg om lid te worden van het IVN. Ga me er eens op oriënteren.

Geen opmerkingen: