13 april 2014

De Lycian way

Ruïne van het voormalig Griekse dorp
Leuke, gemêleerde groep enthousiaste wandelaars. Bij het ontbijt al druk in gesprek met elkaar; haardvuur was weer opgestookt; zo koud was het niet.
De eerste dag voerde ons door een verlaten voorheen grieks dorp. In 1923, bij de volkeren "uitwisseling" tussen Turkije en Griekenland werden anderhalf miljoen Grieken het land uitgezet en kwamen er 500.000 Turken vanuit Griekenland naar Turkije. Hierdoor staan er heel wat voormalig Griekse dorpen leeg, waaronder het hier bezochte.
Een merkwaardig gezicht; duidelijk een welvarend dorp geweest; een behoorlijk groot aantal huizen, nu voor het grootste deel ingestort. Een kerkje met zwaar beschadigde fresco's; de ogen waren eruit gekerfd. En dat terwijl deze etnische Grieken hier duizenden jaren hebben verbleven. Klein Azië, het hedendaagse Turkije, vormde daar waar het de kuststeden betreft onderdeel van de antieke wereld. Niet alleen Griekse steden, maar ook Ilium, het bekende Troje bevond zich aan de Turkse kust. De Lyciërs woonden hier destijds; daar is deze wandeling ook naar genoemd: de Lycian way, merkwaardig genoeg uitgesproken als de Lykian way.
De wandeling is met de internationale tekens wit-rood gemarkeerd. De markering is vers aangebracht. Zij kent een aantal varianten waarvan wij er eentje zouden gaan lopen.

Geen opmerkingen: