09 april 2014

Andijvie stamppot uit de moestuin

Andijvie uit de tuin van Theo
Deze week hebben we weer dienst in de tuin van Theo; ze zijn een weekje naar Vlieland. Theo heeft me weer ingewijd in de geheimen van de groene verzorging. Deze keer in het vroege voorjaar en dus geen bonen plukken maar slaplantjes in de grond zetten. Theo had het misschien wel zelf willen doen, maar ik heb aangedrongen dat ik het voor hem zou doen. Vind ik leuk!
En dan de platte kas iedere zonnige dag even open zetten en eind van de middag weer dicht doen. Gisteren hebben Roos en ik de groenten in de platte kas ook water gegeven. Theo is nooit zo scheutig met water geven, maar ik wel hoor en na die regenbui van gisteren is er genoeg water in de tonnen. De grond in de platte kassen was helemaal droog dus hupsakee een ferme regenbui uit de gieter. En vandaag heb ik de laatste eikebladsla in de grond gezet en nog wat water gegeven. Ook de rabarber heb ik ondanks de bui van gisteren een flinke plens gegeven; bij boeren staan die altijd bij de sloot; een rabarberplant heeft veel water nodig; krijg je lekker dikke stelen.
Maar vandaag ook geoogst! De winter is zo zacht geweest dat de andijvieplanten die Theo in de platte kas had gezet het hebben gered; prachtige jonge kroppen staan er en ik mocht er twee van oogsten. Lekker door de eigenheimerjtes gedaan met wat uitgebakken spek en reuzel. Dat was smullen geblazen.

Geen opmerkingen: