03 april 2014

Een nieuwe lente

Parende kikkers en kikkerdril
(foto Roos vd Burg)
Overal in het bos zie je de kiemplantjes, de voorlopers van wat in beginsel een boompje kan worden de grond uit komen. Vrijwel alle zullen het loodje leggen, maar daarom niet getreurd. Ook de vogels zie je slepen met nestmateriaal; een kauwtje met een tak in z'n snavel, of pikkend aan isolatiemateriaal om wat wolligs voor de binnenkant van het nest. Overal kwetterende vogels; hamerende spechten. Straks weer allemaal jonge vogels die grotendeels weer als prooi dienen voor de roofvogels.
Gisteren waren we met Huib aan de wandel in de duinen bij Den Haag/Scheveningen en daar was het ook allemaal voortplanting wat de klok sloeg. Een gans die aan het nestelen was; in een poeltje in een duinvallei waren allemaal parende kikkers en grote kluiten kikkerdril. Straks weer duizenden kikkervisjes en mini-kikkertjes; ook die zullen vrijwel allemaal omkomen en opgevroten worden; de natuur is hard. Een paaiende karper was zo opgewonden dat hij/zij op de staartpunt na helemaal boven water kwam; zoiets hadden we nog nooit waargenomen.
En op de terugweg in de trein, waar we lekker lagen te tukken zag ik een aantal drijvende nesten met broedende meerkoeten. Het is echt voorjaar!

Geen opmerkingen: