03 april 2014

De tuunwallen van Texel

Resultaat bekijken
Raymond B. heeft een prachtige fotoserie gemaakt van de inspanning die de werkgroep Kwadijkse Vlot heeft geleverd om een nieuwe tuunwal in het Texelse landschap te realiseren.
Het proces begint met het afzetten met een touwtje van waar de tuunwal precies moet worden geplaatst. Vervolgens de eerste plaggen die de contouren volgen van het touwtje. Het volstorten van het binnenste van de tuunwal met zand. Nieuwe zoden plaatsen. De scheef afgesneden zoden worden met een speciale ploeg gesneden. Voor zover ik weet beschikt de firma Tatenhove over de enige ploeg die dat doet. Stapelen, vullen en tot slot afdekken. Wat ik bij het proces van zaterdag zo grappig vond is dat er bij de bouw vrijwel geen coördinatie plaatsvindt. Net als bij een mierenvolk zie je dat er als vanzelf een tuunwal ontstaat; iedereen doet iets wat hem/haar voor de hand komt en waar hij/zij zin in heeft; er is maar een beperkt aantal verschillende werkzaamheden. Alleen het begin kenmerkt zich door de afzetting van waar de wal moet komen en aan het eind wordt de afwerking gecoördineerd gedaan.
Ik sprak erover met Raymond en die merkte op, geheel volgens de chaos theorie dat eenvoudige regels en inzet leiden tot het resultaat, net als in de natuur bij met name de werkzaamheden van sociale insecten, maar ook bij een vlucht vogels.

Geen opmerkingen: