06 april 2014

Een broedmachine

Eieren in de broedmachine
Nog een ouwe dia van m'n broer met eieren in een broedmachine. Dat is ook van heel lang geleden. Ik heb altijd wat met dieren gehad zolang ik mij kan herinneren. Met m'n ouwe vrienden Fred van Maanen en later Bram ging ik eendenesten zoeken. In onze naïviteit hebben we een keer een bebroed ei meegenomen in onze broekzak om warm te houden en geprobeerd onder een lamp verder uit te broeden; kinderfantasie, tot mislukking gedoemd natuurlijk. Toen we het later open maakten stonk het enorm en er kwam zo'n slijmerig, met wat bloed doorlopen stukje narigheid uit te voorschijn.
Ik herinner mij nog een keer met Bram; we hadden een eendennest gevonden waarvan de moedereend trouw op de eieren bleef zitten. Bram pakte het beest op en hield het vast zodat we de eieren konden tellen (waarom is me nog een raadsel). Het beest scheet vervolgens Brams' jas volledig onder. Terwijl ik dit schrijf zit ik nog te lachen.
Later heb ik om mij nu niet meer te doorvorsen ideeën alsnog geprobeerd om eieren uit te broeden. Een kennis van me maakte improvisorisch een apparaatje; hij mocht zelf van zijn vrouw geen eieren uitbroeden; hij vond het leuk dat ik dat wilde doen. Werd ook niks trouwens; de bevruchte eieren, die ik van het lab had meegenomen kwamen wel uit maar de kuikens waren niet goed; spreidpoten. Ik heb ze moeten afmaken.
Maar in de Hoflaan heb ik een tweede poging gedaan. Een zeer technische analist die op het lab werkte wist wel hoe je dat aan moest pakken en maakte een broedkast voor me. Bevruchte eieren kocht ik bij een boer in Maartensdijk; hij verkocht eieren van kippen waar een haan bij was, dus dat zat wel goed. En inderdaad, de eiren bleken bij schouwing bevrucht en ze kwamen voor ongeveer de helft uit. Dat had een waarschuwing moeten zijn.
In de zolderkamer (de voormalige dienstbodenkamer aldus onze toenmalige huisbaas) had ik een kist met een lamp. De kuikens groeiden als kool en scheten al snel het hele kamertje onder. We lieten ze natuurlijk in het kippenhok en helaas, de een na de ander begon te kraaien. Op twee na waren het allemaal hanen. Dus dat werd wekenlang hanensoep.
Ik zou het niemand aanraden om zelf eieren uit te broeden. Het is echt specialistenwerk!
En weer bedankt voor de ouwe dia broer

Geen opmerkingen: