29 juli 2012

Roken en bewegen

Onder de kop ""Niet bewegen is net zo dodelijk als roken", presenteerde Lucas Brouwers op 18 juli een artikel in de NRC. Het zijn ook wel de twee items waar ik altijd over loop te zeuren in mijn Weblogs; het artikel spreekt mij dan ook aan zoals Roos al dacht, want zij zond mij de link naar het artikel. Het gerenommeerde tijdschrift "The Lancet" heeft aan het onderwerp een heel nummer gewijd vanwege de OS in Londen.. 
Elektrische fiets
Volgens mij weet iedereen het ook wel. Desondanks zijn bewegen en alle andere zaken die "moe maken" taboe voor de meeste mensen. Elektrische fietsen; die lullige sleepkarretjes in plaats van een rugzak of tas en overal de auto voor nemen; het is volstrekt bon ton. Met de auto naar de sportschool; nooit naar buiten; bruin worden onder de zonnebank of even vlug op vakantie naar Thailand of een Europees zonneland.
Maar het roken is ook niet mis. Jonge mensen (en vooral meiden lijkt wel) roken zich vaak helemaal het lazarus. Ze zijn een jaar of achttien en dan moeten ze 10 minuten wachten in de trein, of soms nog korter; nog even snel een sigaret. Kennelijk wordt het nog steeds stoer gevonden om te roken. Niet bewegen misschien ook. Je verkort er niet alleen je leven mee; (dat is op zich niet zo belangrijk want je weet tevoren toch niet hoe oud je wordt) maar je vermindert de kwaliteit van leven zo sterk, zowel met roken als met niet-bewegen en hier niet genoemd, ook met ongezond eten en drinken.
Het is allemaal tegen dovemansoren gezegd, dat weet ik nu al. Maar het was toch goed om mijn stokpaardjes op gezondheidsgebied weer eens bevestigd te zien, ook al zal het niets opleveren vrees ik. Gemakzucht is een eigenschap die bij ieder levend wezen hoort; het is a.h.w. ingebouwd inde biologie (met zo weinig mogelijk inspanning zo veel mogelijk bereiken) en dus ook bij de moderne mens. Alleen werkt het helaas bij de moderne mens zo verschrikkelijk averechts.
Zo, dat moest me even van het hart na al die wandelverhalen van de laatste week.

Geen opmerkingen: