18 juli 2012

Een eik uit 1200

Eikeboom uit de dertiende eeuw
Tijdens de wandeling afgelopen zondag kwamen we een wat oudere heer tegen die bijzonder veel van het gebied wist. Het betrof de Loenermark. Wij waren hier naartoe op weg o.a. omdat hier een aantal heidekoetjes voorkomen. Deze voormalige gids van dit gebied wist dat de eiken die hier stonden uit het jaar 1200 stamden. Ik verwachtte eerlijk gezegd hoge kruinen met enorm dikke stammen. Echter, het waren een soort heuvels rond de wortels met daaruit stekend enkele forse bomen met niet al te dikke stammen. Volgens Ab waren deze bomen tot voor honderd jaar door de schapen en andere knabbelaars "kort gehouden", oftewel regelmatig aangeknaagd en hadden dus nooit de gelegenheid gehad om hoog uit te groeien. 
Ab geeft een hand gras aan een heidekoetje
Wat mij dan bekruipt is de gedachte wat er in de jaren dat deze bomen hier in alle eenzaamheid stonden allemaal gebeurd is. Ze stonden er al in de middeleeuwen, dus ver voor de tachtigjarige oorlog, voordat Noord- en Zuid Holland werden veroverd op de zee.
Verderop, bij de schaapskooi vonden we inderdaad de heidekoeien. Gewend aan schraal voer zijn ze inderdaad klein van stuk. Hier op de foto kunnen ze genieten van een grazige weide maar normaal schijnen ze met de schaapskudde, op de heide hun kostje bij elkaar te moeten zoeken, aldus onze deskundige "gids".

Geen opmerkingen: