26 juli 2012

Duinparelmoervlinder

Duinparelmoervlinder vrouwtje
Ab en ik hebben die enorme wandeling gemaakt door de Veluwe en over de Loenermark. Daarbij kwamen we net alleen fraaie vogels tegen als de kuifleeuwerik en de wespendief maar ook veel vlinders. Van de hier getoonde vlinder vermoedde Ab dat het de grote Parelmoervlinder was, maar hij was er niet zeker van. Derhalve heb ik weer aan groot vlinderspecialist Frits B. uitsluitsel gevraagd. En hij gaf het volgende, uitgebreide antwoord.



Dag Ferry,Ja het is een parelmoervlinder. Het is een vrouwtje van de duinparelmoervlinder, Argynnis niobe. Op de Veluwe komt nog een tweede parelmoervlinder voor, de grote parelmoervlinder, Argynnis aglaja, die op dezelfde locaties leeft als de duinparelmoervlinder en in biologie ook heel sterk overeenkomt met de duinparelmoervlinder. Het merwaardige is dat deze twee soorten in de loop der jaren zo kunnen verschillen in aantallen. Er zijn jaren dat een van de twee practisch ontbreekt terwijl het normaal is dat beide in ongeveer gelijke aantallen voorkomen. Het belangrijkste verschil zit in hun manier van overwinteren. De duinparelmoervlinder overwintert als eitje, de grote parelmoervlinder als piepklein rupsje. Met kweken heb ik gemerkt dat de soorten die als ei overwinteren, een voorspelbaarder verloop in het voorjaar moeten hebben wil de opname van vocht door het rupsje in het ei goed verlopen. Bij het kweken gaat dat vaak mis en zijn de soorten die als rupsje overwinteren zijn veel makkelijker.

Met dank aan Frits B.

Niobe is de trieste moeder uit de mythologie die door haar hoogmoed haar 14 kinderen verloor. Ik zou wel eens willen weten waarom deze vlinder naar haar vernoemd is.

Geen opmerkingen: