24 juli 2012

Opperdoeser rondjes




John van der Kroon, mijn aardappel"boer".
Normaal koop ik mijn aardappelen altijd op de markt; maar sinds vorige week ook bij de producent zelf. Begon ik in Venhuizen met 2 kilootjes van een onbekend merk, maar wel zo van het land, daar sprak ik vorige week mijn nichtje Janneke met connecties in Opperdoes. Haar "verloofde" is een echte Opperdoezer en van mijn broer hoorde ik dat zij via schoonfamilie over de echte Opperdoesjes beschikken kon. Dus ik was zo brutaal om haar te vragen of ze een paar kilootjes voor me kon scoren. En ja hoor, afgelopen maandag was ik speciaal voor de Opperdoessies (zoals ze aldaar worden genoemd) naar Noord Holland getogen. Ze had drie kilo voor me via een tante en natuurlijk ben ik er direct van gaan koken en eten. Goed gewassen en gekookt in de schil en op het bord ontschild; haché erover en samen met Roos hebben we ervan gesmuld. De volgende dag nog wat opgebakken. Natuurlijk meldde ik Janneke dat ze zo lekker waren en toen vertelde ze me hoe de Opperdoezers (de mensen uit Opperdoes har har) zelf hun aardappels bereiden. Hier het citaat uit haar mailtje:
De echte Opperdoeser ronde
Maar wij schrappen de aardappelen voordat we ze gaan koken, niet schillen maar de schil eraf schrapen. Als je ze van te voren een paar uur onder water legt gaat het schilletje er gemakklijker af. Daarna geheel onder water koken met zout en een klontje boter. Als we ze gekookt eten dan is de jus gesmolten roomboter en als we ze bakken dan bakken we ze in de roomboter. Tja dat heb je met opperdoezer schoonfamilie dan leer je het wel goed eten. En ondanks de vele roomboter val ik af dus gaat goed hahaha.

Verder zei Janneke dat ik ze vooral moet eten zoals ik dat zelf het lekkerste vindt. Zij zal het op de Opperdoezer wijze moeten doen vanwege haar Opperdoezer man.
Nou, dat klontje roomboter bij het koken durf ik niet aan omdat ik bang ben dat het in m'n afvoerpijp van de gootsteen kan stollen en die afvoer loopt al zo slecht. Maar dat compenseer ik vervolgens ruimschoots met een klont boter op de gekookte aardappelen. 
Bij het bakken proefde ik zo'n koud stukje aardappel voordat ik echt ging bakken; gesmolten roomboter met gekookte, koude Opperdoes is ontzettend lekker. Ik heb alles koud opgegeten met gesmolten boter. Een gouden combinatie! Het water loopt me in de mond wanneer ik denk aan gebakken paling met Opperdoeser rondjes!

Geen opmerkingen: