05 juli 2012

Het Higgs boson

Gecopieerd uit het Wikipedia artikel van Internet

Elementaire deeltjes zijn fascinerend. In mijn studie als chemicus heb ik natuurlijk het proton, neutron en electron leren kennen. Maar daarnaast hoorde je dan ook van neutrino's, en andere deeltjes met exotische namen zoals quarks. Het Higgs boson wordt al vele decennia genoemd en voorspeld en het definitieve bewijs van het bestaan van dit magisch deeltje is nu geleverd. Van vriend Dick kreeg ik een link naar een artikel hierover in de NYT. Ik had moeite om de kern uit het verhaal goed te begrijpen ook al omdat ik het Engels niet helemaal begreep en meldde dat aan Dick die mij een verhelderend bericht terugstuurde. Dat wil ik de geïnteresseerde lezer niet onthouden. Dus hier hetgeen Dick mij meldde:


Dit is wat ik ervan begrijp:
Alle deeltjes in het heelal bevatten voornamelijk niks, niks en nog meer niks. Je zou zelfs the whole goddamn universe  in een vingerhoedje kunnen stoppen als je alleen de deeltjes zoals we ze kennen bij elkaar propt. Het punt is dat wij deeltjes met een bepaalde massa ervaren, zonder te begrijpen waar die massa vandaan komt. De higgs-boson was voorspeld als het deeltje wat die massa toekent, Je moet het zien als een soort stroop waar het ene deeltje zonder hinder dwars doorheen vliegt, en andere deeltjes (bijv lood, baksteen, veertjes) in meer of mindere mate worden afgeremd, blijven hangen, redelijk snel (veertjes) of heel traag (lood) door die stroop heen bewegen. Sommigen denken dat de ongrijpbare dark matter uit higgs deeltjes bestaat.En die traagheid die deeltjes krijgen van het ontmoeten van higgs-bosonen ervaren wij als massa, gewicht, en die massa veroorzaakt weer het zwaartekracht-effect met alle bijkomende gevolgen die wij al eeuwen kennen en interpreteren als het draaien om de zon etc.


Met dank aan Dick

1 opmerking:

Richard Moretsoo zei

Jawel, wie het snapt mag het zeggen, de wetenschappers beginnen nu pas echt aan de duiding en staan al te popelen om aan het werk te gaan.
overigens was er in mijn toelichting een woordje weggevallen. Ik suggereer uiteraard niet dat lood, baksteen of veertjes deeltjes zijn er moet staan -deeltjes in lood, baksteen..etc.
En het higgs deeltje bestaat op zichzelf ook net als alle andere deeltjes voornamelijk uit niks en nog meer niks, het is het effect wat dit vreemde deeltje op de andere deeltjes heeft wat wij als massa ervaren. Je kunt met recht spreken over The Virtual Universe!!