02 juli 2012

Dieselstank

Kromme Rijn

Vandaag heb ik het er lekker van genomen. Laat opgestaan en rustig aan een paar Bloggies geschreven, koffie gedronken en de trein genomen naar Bunnik. Terug gewandeld langs de Kromme Rijn en door terug naar Bilthoven; altijd een fraaie en stille wandeling tot je bij "De Uithof" komt. Daar raast het autoverkeer je weer voorbij een akelige lucht achterlatend. Daar liep ik wat over na te denken. Ik heb maar het idee dat longkanker bij niet-rokers veroorzaakt moet worden door de luchtverontreiniging, met name door de radicalen in ultraverse uitlaatgassen; ik schreef dat al eens eerder op. Tot voor enkele decennia kwam longkanker gewoon niet voor bij niet-rokers en dat is tegenwoordig anders. Er moet dus een nieuwe factor zijn bijgekomen die longkanker veroorzaakt naast sigarettenrook. Nu las ik onlangs dat er in ieder geval is vastgesteld dat uitlaatgassen van dieselmotoren kanker verwekkende stoffen bevatten. Daar liep ik aan te denken toen ik door de tunnel onder de snelweg door wilde. Nu wilde het toeval dat daar juist een dieselgenerator stond te loeien vanwege de één of andere nieuwbouw die daar wordt gepleegd. De generator was zo geplaatst dat de uitlaatgassen (althans voor een deel) in de verlaagde fietstunnel terecht kwamen. Ik probeerde mijn adem in te houden om die vieze lucht niet te hoeven inademen, maar vergeefs. Tot het eind van de fiets/wandel tunnel was de stank heel duidelijk te ruiken. Niet erg handig van Koop Bronbemaling, de firma die met pronte letters op de apparatuur was vermeld; gaan zelf waarschijnlijk nooit met de fiets door de tunnel. Vlak voor me kwam een mevrouw met een heel jong kind voorop de tunnel uit; lekker fris die vieze lucht voor dat kindje, bah!
Door het Houdringhebos naar Bilthoven; even een uitstapje naar de Bieb om "het Drenthepad" terug te brengen (had ik al 9 weken geleend).
Even de kranten doorgekeken en gezien dat Roos op een foto in de Volkskrant stond als deelnemer bij het congres van gisteren van de Partij voor de Dieren; ze piepte net achter de rug van Marjan Thieme vandaan. Fiets opgehaald en terug gepeddeld. Lekker even in de zon gezeten in de tuin van Roos. 

Geen opmerkingen: