27 juli 2012

Drie etappes van het Noaberpad

De dame van de bakkerij te Schoonebeek fotografeerde ons
voor de jaknikker
Al vele jaren wil ik het stuk lopen dat van Schoonebeek (drente), via Duitsland (graafschap Bentheim) loopt naar Ootmarsum in Twente.
Dat hebben we afgelopen weekend inderdaad gedaan. Het was niet altijd even eenvoudig om de route die in het boekje was aangegeven te volgen. De tekens hadden de neiging om sterk af te wijken wanneer een stad in zicht kwam; je werd dan richting van de stad gestuurd (Hoogstede met name) terwijl de route daar officieel helemaal niet doorheen gaat. Het was makkelijk om dan de route toch weer terug te vinden. Op de track wordt de route van het boekje nagenoeg gevolgd. Hier en daar hebben we klein stukjes verkeerd gelopen maar steeds weer de route terug gevonden.
Het is een fraai, wat ouderwets landbouwgebied. Dus kleinschaliger dan dat we in NL gewend zijn. Veel koeien in de weilanden, veel korenvelden, veel bloemen. Wij natuurliefhebbers hebben genoten. We hebben overnacht bij adressen van de organisatie "Vrienden op de fiets" en dat was weer bijzonder aangenaam.
Veel energie verbruikt maar ook weer terug gekregen. Het was prachtig weer; daar hadden we de drie dagen ook op uitgezocht!
De route begint iets voorbij Schoonebeek; goed bereikbaar vanuit Coevorden met bus 26. Bushalte "Europaweg 38" en niet "Europaweg 40". Je houdt het niet voor mogelijk maar deze twee haltes bestaan echt aan deze busroute en wij waren helaas te vroeg uitgestapt omdat we dachten dat 40 erg dicht bij 38 moest zijn; niet dus; heel Schoonebeek ligt daar nog tussen. Het is overigens wel aan te bevelen om te beginnen met een kopje koffie in Schoonebeek bij de bakker met de "jaknikker" en dan verder te lopen naar bushalte Europaweg 38, de plek waar de etappe begint. De bediening bij de bakker is beslist bereid om een geposeerde foto van je te maken voor de jaknikker! (kijk maar naar ons tweeën). Al mijn tracks van het Noaberpad staan ter uwer beschikking (is inmiddels verder aangevuld).
 1 Schoonebeek-Emmlichheim; 2 Emmlichheim-Uelsen; 3 Uelsen-Ootmarsum
Het is een aanbevelenswaardige wandeling, zeker met het prachtige weer dat wij daarop hadden uitgezocht.

Geen opmerkingen: