21 juli 2012

Foto voltaïsch effect in Westwoud

In mijn studententijd maakte ik theoretisch kennis met het foto-voltaïsch effect (of misschien was het zelfs al op de HBS, dat weet ik niet zeker meer). Een merkwaardig fenomeen dat al in de eerste helft van de 19e eeuw werd ontdekt. Wanneer je bepaalde materialen aan licht bloot stelde ontstond er een spanningsverschil in dat materiaal. Ik herinner me nog iets met plaatjes Zinksulfide, maar in teksten op internet vind ik dat niet terug. Het spanningsverschil dat ontstond hing niet af van de hoeveelheid licht maar van de golflengt van het licht. Einstein zelf moest eraan te  pas komen om het verschijnsel honderd jaar na de ontdekking te verklaren. Hij kreeg daarvoor dan ook de Nobelprijs.
Zonnepanelen op het dak van m'n broer
Maar inmiddels wordt dit verschijnsel op grote schaal toegepast: zonnepanelen. Zelfs in Hoogwoud, tussen de bloemkolenvelden bij mijn broer is het dak van de schuur met zonne-panelen bedekt. Sinds de Chinezen zich met de ontwikkeling en de productie bezig zijn gaan houden is de prijs zo enorm gedaald dat het puur rendabel is om je huis ermee te bedekken en zelf voor je dagelijkse energie te zorgen. Hadden we die technologische ontwikkeling niet hier in het Westen tot stand kunnen brengen? Iedereen heeft altijd zo de mond vol over innovatie. Eén van onze technische universiteiten had toch het voortouw kunnen nemen, daartoe "gestimuleerd" door de overheid. Dat we ooit met z'n allen over moeten naar alternatieve energie ligt al decennia vast. Maar er iets aan doen, ho maar. En dan pakt China de markt. Logisch toch? Ik heb niks tegen China, integendeel, maar we moeten ons collectief schamen met de USA voorop.

2 opmerkingen:

11Solutions zei

Hoi broer ik woon niet in Hoogwoud maar west woud, gisteren trouwens
55 kw/u geproduceerd.

Azgrut zei

Het is stiekem 55 KwH niet Kw/H. Maar dat is een detail. Wat leuk dat je het op je dak hebt staan oom! :).

Aan vadert, er is wel degelijk onderzoek naar gedaan in Nederland (is in dit voorbeeld ook meteen de beste van Europa). Zo wint Nederland als meerdere jaren achter elkaar de race in Australië waarbij je met een auto door Australië moet rijden door alleen zonne energie te gebruiken.

Maar ja... Dat is min of meer een Universiteitsproject.

Er zijn wel subsidies geweest voor het plaatsen van zonnepanelen op daken, maar de rechtse partijen halen die subsidie elke verkiezing weer weg alszijnde een links "troetelkindje"... Helaas.