30 juni 2024

Het Holoceen en het interbellum

Het tijdvak waarin we heden ten dage leven heeft de mooie naam "Holoceen", een relatief rustige tijd waar het het klimaat betreft, een interglaciaal waarvan wel gezegd wordt dat het de mensheid de gelegenheid heeft gegeven om de landbouw te ontwikkelen en daarmee de basis heeft gelegd voor alles dat onze soort onderscheidt van de voorouders, de jager-verzamelaars. Een prachtig overzicht van dit tijdperken de toestand van de wereld en van ons land in het bijzonder vindt u onder deze link. De ontwikkelingen vanaf het jager-verzamelaar en landbouwer tot heden zijn, zeker de laatste eeuwen stormachtig te noemen. In toenemende mate werd gebruik gemaakt van hulpmiddelen uit de natuur als het vuur, landbouwdieren, lastdieren, waterkracht, windkracht en nog later de fossiele brandstoffen en de techniek en wetenschap, kolossaal als je je dat bedenkt en dat alles dankzij die gematigde periode die moeder aarde Gaia ons schonk. Inmiddels heeft de techniek haar schaduwzijde duidelijk gemaakt, door het toenemend gebruik van fossiele brandstoffen is de CO2 concentratie van de atmosfeer significant hoger geworden en daarmee een dreiging voor de toekomst. Hoe dat gaat aflopen moeten we vooralsnog maar afwachten.
Een merkwaardige parallel schoot mij in het hoofd terwijl Roos en ik weer eens uitgebreid tijdens het ontbijt in bed zaten te overleggen. Het interbellum is in de laatste twee eeuwen een opmerkelijk fenomeen, zoals het holoceen op geologische schaal een bijzonder lange periode van stabiliteit was zo was ook - althans voor de westerse wereld - het interbellum, de periode tussen WOII en heden een langdurig rustige periode op politiek gebied. In plaats van de eeuwige strijd tussen Frankrijk, Duitsland, Engeland en sommige van de andere Europese naties was het behoorlijk rustig, de toenadering van de grootmachten leidden zelfs tot "Europa", een grote verdienste wanneer je het tegen de achtergrond van al die Europese oorlogen bekijkt. Maar ook hier lijkt een einde zich aan te kondigen, aan de grens van Europa wordt weer oorlog gevoerd tot mijn huivering.



3 opmerkingen:

Roos zei

Volgens vele deskundigen is het Holoceen inmiddels voorbij. We leven nu in hetcAnthropoceen.

Roos zei

Volgens vele deskundigen is het Holoceen inmiddels voorbij. We leven nu in het Anthropoceen.

11Science zei

Ja terecht, de invloed van de mens op de toestand van de wereld is zo enorm groot dat we heden een omslag meemaken die vergelijkbaar is met die 5 eerdere grootste gebeurtenissen, de uitstervings fase.