30 juni 2021

Wie kent die mannen nog?

 

Foto van een foto van 50 jaar geleden

Nou, ik wel, zij het niet allemaal. Van mijn vriend Peter C. kreeg ik een foto van een uitgeknipte foto met daarop het Ajax team dat op 2 juni 1971 voor het eerst de Europacup voor landskampioenen won. Ik herkende de gezichten van de coryfeeën Cruijff, Barry Hulshof, Johan Neeskens, ook wel Johan Neuskens genoemd, Wim Suurbier, Gerrie Mühren en de namen van Heinz Stuy, Sjakie Swart en Velibor Vasovic. 
Tegenwoordig heb ik eigenlijk niets meer met voetbal; ik heb ook geen TV die mij zou kunnen herinneren aan de EK - en WK toernooien; maar het interesseert me ook geen moer meer nadat "we" zowel in 1974 en in 1978 in de finale van het WK pront verloren. Ach die wedstrijd in 1974 dat Cruijff zo'n beetje na de aftrap de bal kreeg en direct het eerste doelpunt scoorde; het is niet te bevatten dat NL toch nog verloor van de Duitse Mannschaft. Maar ook in 1978 dat Robbie Rensenbrink tegen de lat schoot. Ik moet om mezelf lachen terwijl ik dit schrijf.
Voetbal kreeg pas mijn aandacht nadat ik met mijn toenmalige schoonvader in 1966, ergens in een café in Norg de finale Duitsland - Engeland heb gezien, een wedstrijd die Duitsland ten onrechte verloor; dat is het enige dat ik ervan heb overgehouden. En daarna natuurlijk de opmars van Ajax, toch wel mijn kluppie in die tijd vanwege de Amsterdamse roots. Kom daar nu nog eens om nu de goed betaalde spelers van overal vandaan komen behalve uit de omgeving waar de club vandaan komt. Destijds waren de topspelers van Ajax allemaal uit Amsterdam afkomstig.
Maar in 1974 heb ik alle wedstrijden van het NLs elftal gezien met de finale als apotheose en de grote teleurstelling die ons vaderland daarna trof. We keken met vrienden bij Lien en mij in onze woning in de Jan Hanzenstraat en gingen na afloop naar Zandvoort. De Duitsers aldaar waren muisstil; kan ik me goed voorstellen nadat ze hun gastland zo voor schut hadden gezet. Nu moet ik daar hartelijk om lachen; wat is nou zo'n wedstrijd. Dat NL inmiddels door Tsjechië uit het hedendaagse EK is geschopt moest ik bij toeval uit de krant vernemen. Dat voetbal het nieuws domineerde was me niet ontgaan, evenmin als al die oranje vlaggetjes die je hier en daar de gevels van huizen - soms een hele straat lang - zag sieren.
Vond men toch aanzienlijk belangrijker - ik bedoel de krantenredacties - dan de apocalyptische voorspelling van het IPCC over de klimaatcrisis die er aldus dat rapport onvermijdelijk aankomt; heb ik althans in de Trouw niets over gelezen. Ik kreeg deze link naar de VPRO site van Roos. Lees en huiver.

Geen opmerkingen: