09 juni 2021

Le sacre du printemps

 De eerste keer dat de "Sacre du printemps" van Igor Stravinsky hoorde heb ik die moeilijk toegankelijke muziek niet uitgeluisterd; na een minuut of tien had ik het wel gehad; niet om aan te horen (vond ik destijds). Zegt niet zo veel hoor, want ook het schitterende kwartet van Debussy kon ik bij de eerste paar keer dat ik het beluisterde niet volhouden. Dat is inmiddels wel veranderd.
Ik dacht altijd dat de titel iets had te maken met de schoonheid, het heilige van de lente; iets waarbij ik dacht aan ontluikende bloemen en lente regen. Onlangs heb ik de uitvoering o.l.v. Jaap van Zweden op Youtube beluisterd; dat is niet bij één keer gebleven; ik vond die muziek schitterend. Inmiddels heb ik me wat verder verdiept in die Russische componisten van begin 20e eeuw zoals Prokovieff en Stravinsky. Ik rommelde wat op Internet en zag dat de Le Sacre du printemps feitelijk een ballet was; het oproer dat in 1913 bij de eerste opvoering ontstond was niet zozeer vanwege de muziek van Stravinsky maar vooral vanwege het ballet dat zich kenmerkte door boerendansen en boerenkleding, dus niet die Tutu's en kanten zwaantjes die het ballet van die tijd kenmerkten; denk maar aan dat prachtige ballet "het Zwanenmeer". Overigens begon dat klassieke ballet met al die hoog geheven armen en tule mij erg te vervelen; we gaan dan ook niet meer naar ballet uitvoeringen; af en toe iets op Youtube bekijken vind ik voldoende. Ook in dit geval heb ik even op Youtube gekeken, en ja hoor er staat een registratie van een uitvoering van het ballet "Le sacre du printemps", het offer van de lente, een wat lugubere rite uit de verre prehistorie waarbij een maagd zich dood danst om de zon te behagen. Ik heb het ballet met genoegen bekeken; ik vond de muziek als begeleiding van het ballet trouwens veel beter tot haar recht komen; de toch wat bizarre muziek krijgt context en dat vind ik een grote verrijking. 
Ik geloof niet dat het nog vaak wordt uitgevoerd; het is niet echt modern maar ook zeker niet klassiek; hangt er een beetje tussenin. 
Het is inderdaad nogal een overgang geweest voor de ballet liefhebbers van die tijd, inmiddels meer dan 100 jaar geleden; maar om elkaar met stokken te lijf te gaan?! 

Geen opmerkingen: