13 juni 2021

Het holoceen

 Uit de Netflix documentaire over de bedreigingen van onze biosfeer die ik onlangs (deels) heb bekeken had ik opgemaakt dat het holoceen, de afgelopen 11.000 jaar, klimatologisch ongewoon stabiel was. Dat is waarschijnlijk de reden geweest dat juist in deze 100 eeuwen de Homo Sapiens tot landbouw, sedentair leven en uiteindelijk tot de moderne samenlevingen zoals we die de laatste paar honderd jaar kennen is gekomen. Daarover liep ik met Roos wat door te spreken. Dat het in zo'n complex systeem als onze aarde zo lang zo stabiel is geweest is dus feitelijk ongewoon, waarop Roos opmerkte dat deze stabiliteit dus sowieso wel zou veranderen. 
Zo'n 25 jaar geleden was ik helemaal geobsedeerd van complexiteit en heb toen op basis van een niet-lineaire vergelijking en met behulp van een computer zitten experimenteren. In de vergelijking zit een constante, "r" die de mate van onrust van de uitslagen bepaalt; is deze te laag dan dooft het resultaat uit; is hij te hoog dan vliegt het resultaat buiten bereik. Maar in het tussengebied gaat het resultaat heel onregelmatig op en neer. Maar soms zit er een klein gebiedje binnen de resultaten waar de resultaten bijna het zelfde zijn; met een dergelijke waarde ben ik gaan experimenteren door deze steeds verder te verfijnen met steeds meer decimalen. Het lukte me om een forse reeks van vrijwel de zelfde waarden te verkrijgen, maar liet je het los dan werd het resultaat even verderop weer complex. Was ontzettend leuk om te doen met de spreadsheet functie EXCEL van Windows.
Dat kwam in mijn gedachten op toen ik de temperatuurgrafiek uit de Netflix documentaire weer in mijn herinnering riep.  Wellicht dat door de ingrepen van de mensheid de holocenische stabiliteit tot een einde komt, maar dat zou waarschijnlijk in de (verre?) toekomst sowieso het geval zijn. 
Kennelijk kan zelfs in zo'n complex systeem als planeet aarde een periode van stabiliteit optreden; daar heeft de Homo Sapiens van mogen profiteren. 

Geen opmerkingen: