08 juni 2021

A thousand brains

Een bijzonder leesadvies

Van vriend Dick had ik weer een leesadvies gekregen en wel zodanig, bijna dwingend dat ik direct ben begonnen met lezen. Alleen al de introductie van "A thousand brains" van de pen van Jeff Hawkins maakte mij enthousiast om niet te zeggen, nieuwsgierig. Een onderwerp wel zo intrigerend dat het duizenden wetenschappers al decennia lang heeft bezig gehouden: "hoe werkt het menselijk brein". 
Gisteravond al ben ik in het boek begonnen nadat ik eerst - eveneens op advies van vriend Dick - naar Martha Argerich had geluisterd met het piano recital waarmee zij op 25 jarige leeftijd (ja ja!) een belangrijk Chopin concours won; inmiddels is zij een 80-jarig piano fenomeen en treedt zij nog steeds op. Vanaf de zijlijn ben ik al heel lang bewonderaar van haar; vooral het derde piano concert van Rachmaninoff, door haar gespeeld vind ik prachtig. Ik luisterde ook nog naar het derde pianoconcert van Prokofiev dat zij onlangs heeft gespeeld in Singapore; geen Chopin, geen Rachmaninov, maar heel verrassend. Deed mij naar meer modern Russisch werk uitzien; gaan we morgen maar eens doen.
In de loop van de middag vertrokken Roos en ik met de stoptrein naar Zwolle; ik ging er in Nunspeet uit voor "een Zwart Boertje", oftewel de bekende wandeling over het Hulshorster Zand; met een extra flesje water durfde ik dat wel aan met die warme zon. We zwaaiden nog naar elkaar en daar ging Roos terug naar Wijhe; de schilder zou om 17.00 uur komen om e.e.a. te schilderen.
Ik kon het niet laten en moest onderweg bij een paar bankjes heel nodig in het boek van Jeff Hawkins lezen; fascinerend en vooral hoe knap hij de ingewikkelde materie voor relatieve leken uitlegt. Ook zijn gang door de neurowetenschappen met een onderwerp dat z'n tijd ver vooruit was beschrijft hij prachtig; komt me bekend voor en deed mij vooral denken aan "Op de rand van chaos", waar ook een paradigma shift aan de orde is.
Het was best een zware wandeling en ik moest tegen het eind nog stevig aanzetten om op tijd de bushalte te bereiken. Thuis gekomen voelde ik hoe moe ik was. 

Geen opmerkingen: