09 februari 2017

Een dag door Wenen gewandeld

Dubbele adelaar boven een toegangspoort van de paleistuin
Met de U-Bahn naar het centrum en daar fors aan de wandel gegaan. De gebouwen en de ornamenten zijn zo prachtig om te zien; het was mooi weer met een heel klein beetje sneeuw in de lucht. Er was nauwelijks bewolking, kortom een prachtige dag, fijn om buiten te wandelen. De enorme paleizen, de Heldenplatz, een grote tuin waarvan me de naam is ontschoten met roeken en bonte kraaien. Een groot monument van de schrijver/dichter Grillparzer, in de verte de Stephansdom. Van dichtbij het prachtige dak van de Dom en de fraaie beeldhouwwerken. Wat een rijkdom; wat een verleden is hier mooi uigekristalliseerd. We zagen nog een paar Lippizanerpaarden van de keizerlijke stallen. Het kan niet op hier.
We zagen in de  Glückstrasse een leuk restaurant: "daar gaan we vanavond eten", spraken we af.

Het dodenmasker van Beethoven
Vervolgens gingen we naar het Beethovenhuis, naar de plek waar deze grote componist als laatste heeft gewoond, dus opnieuw een sterfhuis. Dat bleek gelegen te zijn in Heiligenstadt. Aangekomen bij Bhf Heiligenstadt bleek niemand te weten waar het Beethovenhaus zich bevond. Wij wisten niet meer dan dat het zich in Heiligenstadt bevond, maar zo klein is dat nou ook weer niet. Uiteindelijk bleken we met bus 38 naar Kahlenberg vier haltes mee te moeten rijden. Daar aangekomen was er een ontzettend aardige wat oudere dame die ons van alles vertelde over Heiligenstadt; over de kluizenaar Severius die heilig verklaard was en hier enkele decennia begraven is geweest; over de plekken waar Beethoven had gewoond alhier; over de reden dat hij naar Heiligenstadt was gekomen; hij dacht baat te hebben bij de zwavelbronnen tegen zijn opspelende doofheid. En ook wist zij hoe we bij zijn sterfhuis konden komen. Dat was een klein stukje verderop. Ook hier, net als in het sterfhuis van Schubert niet veel te zien; meer de gedachte die je als bezoeker zelf hebt. Wèl een dodenmasker met een ingevallen gelaat van een oude man; niet de energieke Beethoven die we kennen van allerlei prenten; wilde haren en een bozige blik.
Memorial aan Jan III Sobieski, koning
van Polen die de Westerse beschaving in
1683 heeft veilig gesteld door de Turken te
verslaan bij Wenen

Na het bezoek aan het Beethovenhuis gingen we met bus 38 verder de Kahlenberg op; een gedenkwaardige plek waar geschiedenis is gemaakt. Het was hier dat het Poolse leger onder aanvoering van koning Jan Sobieski in 1683 de Turken wist te verjagen waarmee onze beschaving - voorlopig? - was gered. Een imposante plek waar we echt behoorlijk bij stilgestaan hebben. Wat een gebeurtenis dit korte uitstapje; je valt van het ene in het andere uiterste.
Terug naar de stad met bus, trein en U-Bahn en ontzettend lekker en gezellig gegeten in de Glückstrasse.
Bovenop de Kahlenberg











Monument voor Grillparzer

Stephansdom uit de verte

Roek in de paleistuin

Heldenplatz


Keizer Franz Josef

Dak van de Stephansdom

Roos voor het winkeltje waar we bij vorige gelegenheid
twee Tiroler hoedjes hebben gekocht

Ornamenten op de Stephansdom

Geen opmerkingen: