01 juli 2015

Rotsklevers bij het Metochi klooster

Rotsklever
Foto: Hans van Zummeren
Had ik gisteren tegen Roos en een paar vrienden wat lopen zeurpieten over dat ik me eigenlijk maar een beetje verveelde zo'n week in m'n eentje hier op Lesbos daar heb ik vandaag een heerlijke dag gehad en niet omdat ik me met anderen heb vermaakt, maar gewoon in m'n uppie. Ik heb me gewoon bij elkaar gepakt en me afgevraagd waarom ik niet gewoon van een daggie wandelen met de kijker kon genieten. Want daar zat hem toch vooral de kneep; er zitten geen bijzondere vogels en daar had ik wel op gerekend, maar er zitten er wel een paar. En als ik thuis ben en ik ga een drietje met de verrekijker wandelen dan zie ik ook alleen maar bekende vogels en zelden of nooit een nieuwe soort. En dat vind ik toch ook leuk.
Maar de dag begon wel gezellig hoor; na het ontbijt lekker met Roos zitten chatten. Daarna fruit ingepakt voor onderweg en veel water meegenomen om te drinken en om m'n zonnehoedje nat te houden; is nog steeds het oude zonnehoedje van m'n vader maar functioneert nog prima.
Een nest met vier jonge ooievaars
Kennelijk is Lesbos een waterrijk eiland want de landbouw sproeit volop terwijl het land gortdroog is. Het was me al opgevallen dat de beekjes ook nog steeds stromen, zij het met aanzienlijk minder water dan twee maanden geleden. Maar van dat bevloeiingswater kon ik onderweg m'n hoedje een paar keer goed nat maken; was echt nodig want het was snoeiheet. En onderweg zag ik gaaien en puttertjes en veel mussen bij de boerderijen. Wat je bij het vogelen vooral moet hebben is geduld en daar heb ik erg weinig van meegekregen. Maar als je geduld betracht, dan komt er toch best wel wat voorbij. Daarbij moest ik vooral aan Adriaan denken, die rustig een kwartier blijft wachten voor als er iets voorbij kan komen. Ik had een uitgelezen plekje met vrij uitzicht, staand onder een boom dus in de schaduw en de zon achter. Ik nam alle tijd om eens rstig te gaan kijken; plotseling een schaduw, die zag ik nog eerder dan de zwarte ooievaar die over kwam zeilen; pracht gezicht.
In de buurt van het Metochi klooster, bij de rotsen zag ik een tweetal rotsklevers, waarschijnlijk jongen. Lijken wel spechten net als de boomklever die ook wel de blauwe specht wordt genoemd. Deed me veel plezier. Daarbij zag ik nog meer vogels die ik niet kon duiden, maar mijn dag kon niet meer stuk. Weer heerlijk zitten relaxen bij het klooster op het bekende plekje met de makkelijke stoelen. En toen de terugweg. M'n water begon wat op te raken, maar gelukkig kon ik m'n hoedje wel nat maken bij de landbouw plekken. Laatste rest water opgedronken bij het kerkje en toen het laatste stuk naar het dorp. Daar heb ik een lunch genomen met een grote fles water erbij, 1,5 liter en die is bijna op gegaan. Ik voel dorst niet zo gauw, maar dat had ik toch wel.
In het hotel eerst ondergoed uitgewassen en toen lekker gezwommen om af te koelen. Terwijl ik op de stretcher lag uit te rusten - ik viel zelfs even in slaap - realiseerde ik me dat de meeste van de mensen om me heen zich echt moesten vervelen; die zitten de godganse dag bij dat zembad en dat iedere dag. Daar zou ik knettergek van worden.
Eigen fotootje van de conjunctie een dag later gemaakt
Op de Facebook pagina van Liza P. zag ik dat er vanavond een conjunctie van de aarde met Venus en Jupiter zichtbaar zou worden. En inderdaad, zo om half negen zag ik beide, vlakbij elkaar staan, de grote heldere Venus en de veel grotere, maar kleiner schijnende gasreus Jupiter; een bijzonder verschijnsel!
Foto van de rotsklever met toestemming ter beschikking gesteld door Hans van Zummeren

Geen opmerkingen: