06 juli 2015

Stationstijd is ook niet alles

Bij de voorbereiding van museumbezoek gisteren had ik de leuke informatie bij het schilderij "De trein" van Paul Gabriël gevonden. Ik citeer daar het volgende deel uit:

De tijd wordt bepaald door de stand van de zon. Staat deze op zijn hoogst dan is het 12 uur. Hierdoor is tijdsbepaling verbonden aan een plaats. Zo kende Nederland tot 1909 naast de Engelse Greenwich-tijd een Amsterdamse tijd en tal van lokale tijden. Veel plaatsen hielden de Amsterdamse tijd aan, die voorliep op het oosten en achterliep op delen van het westen. Het verschil kon oplopen tot een klein half uur. Ten tijde van de postkoets en de trekschuit leverde dit weinig problemen op. De reis duurde immers zo lang dat er weinig te merken was van enig opgelopen tijdsverschil.

Inmiddels hanteren we hier ten lande al heel lange tijd de Greenwich tijd en zijn stationsklokken de nauwkeurigheid zelve, zo niet vanmorgen op station Bilthoven. Ik checkte in met mijn nieuwe OV-chipkaart - de oude had het opgegeven - volgens de klok was het vier minuten voor negen en mocht ik "gratis" rijden met mijn dalvrijabonnement. Gelukkig checkte ik even - doe ik anders nooit - en zag "vol tarief" staan. Wat bleek nu, de klok liep twee minuten voor! Bilthovense tijd, heel ouderwets. Nee hoor, de andere klokken stonden precies op tijd, maar deze nieuwe moet nog even wennen aan het nieuw ingerichte station.

Geen opmerkingen: